fbpx

ЛОЗНИЧАНИ И ДАЉЕ НЕ ЗНАЈУ ШТА УДИШУ - Лозница - град без мерне станице

Ни после годину дана откако су ЛН покренуле иницијативу за поновно активирање аутоматске мерне станице код ЕД у Лозници, која због квара већ пету годину не мери загађеност ваздуха, то се није десило. Како су нам рекли у локалној самоуправи, мерна станица, ће највероватније, бити измештена на другу погодну локацију у договору са Агенцијом за заштиту животне средине

У јеку грејне сезоне у Србији и у региону сваке године се бележи појачано аерозагађење пре свега због индустрије и саобраћаја којима се придружују и индивидуална ложишта као и неповољни метеоролошки услови. Ове године Институт за јавно здравље „Батут“ издао је и препоруке како се понашати у време велике загађености ваздуха, а у Београду је одржан „Протест за чист ваздух“ на којем су грађани носили маске. Најзагађенији градови су поред Београда, Ваљево, Ниш, Смедерево, Косјерић, Панчево и Бор.

За разлику од других градова у којима постоје мерне станице које свакодневно региструју степен загађености ваздуха у граду, Лозничани већ пету годину заредом, откако је у квару аутоматска мерна станица код ЕД, не знају шта удишу. Пре годину дана  ЛН су покренуле иницијативу за поновно активирање аутоматске мерне станице, али се и поред обећања из Агенције за заштиту животне средине у Београду да ће се проблем решити у првом кварталу прошле године а потом у новембру са почетком грејне сезоне, то није десило. Да подсетимо, Миленко Јовановић, начелник одељења за контролу квалитета ваздуха у Агенцији тада је изјавио да су сервисери који одржавају све станице које су у надлежности Агенције, утврдили да су анализатори претрпели непоправљиву штету због струјног удара и пада напона у систему.

- У наредне три  године због смањеног буџетског финансирања процеса одржавања опреме, ова станица није активирана. Од 2017. успостављена је потребна буџетска линија која је приоритетно коришћена за поправку уређаја у срединама са изузетно лошим квалитетом ваздуха. Успостављена је и комуникација са локалном самоуправом око заједничких активности на том послу, почев од провере урбанистичке намене локације, до ангажовања специјаног возила - дизалице које ће подићи мерни контејнер да би се заменио оштећени напонски кабал - рекао је тада за ЛН Јовановић. 

Ко је на потезу?

Како нам је рекао Дарко Карапанџић, директор „Електродистрибуције“, мерна станица је некада била прикључена на систем дистрибуције и то је била тзв. немерена струја.

- Тада је постојала фирма „Електро Србија“- Краљево којој је припадала Лозница, а тога више нема. Када су у претходне три године рађене контроле  да се сви објекти који су прикључени на ЕПС дистрибуцију, а немају мерење утрошене струје процесуирају, мерна станица је искључена. Када су нам се обратили из Агенције, рекли смо да ћемо преместити кабл, што смо и урадили. Прикључак се сада налази на једној згради, али Агенција треба да плати прикључак који кошта око 80.000 динара. Њима то не одговара већ су послали допис градској управи у којем траже да те трошкове сноси град, међутим, град не може да добије прикључак јер није власник објекта. Дакле, они су на потезу  - каже Карапанџић.

Да је Агенција на потезу, тада се сложио и Јовановић који је рекао и да је решено да трошкови не буду на рачун Агенције која не може да их плати, не зато што то неко неће, већ зато што за те намене нису планирална буџетска средства.

- Око тога смо се усмено договорили остало је да све то ставимо и на папир - казао је он.

Како нам је Јовановић у последњем телефонском разговору рекао, стручњаци Агенције су поново били у Лозници како би са представницима града утврдили шта је све потребно да би се станица активирала. 

- Пре два и по месеца смо упутили допис локалној самоуправи у којем их подсећамо и молимо да помогну око техничких и правних детаља за две предложене варијанте, дакле,  омогућити прикључење струје да би станица била активирана, све друго је спремно или  ако је то сувише компликовано, предложили смо алтернативно решење, изместити станицу, што је мало теже али опет захтева процедуре које спроводи град. На тај допис нисмо добили одговор. Немоћни смо да урадимо било шта без форсирања и помоћи локалне самоуправе. Не жалим се, али није до нас.  Грехота је да станица не ради - каже Јовановић.

Измештање најбоље решење

Према речима начелника градске управе Владимира Радојчића, пошто не постоје техничке могућности на постојећој локацији где је постављена мерна станица,  ради се на томе да се  она постави на другој  локацији.

- Још увек немамо предлог са њихове стране где би била та локација. Када је представник Агенције последњи пут долазио, изашао је из моје канцеларије у обилазак терена и нисам добио одговор од њега. Имајући у виду целу ситуацију око загађења ваздуха у појединим градовима, настојаћемо да овај посао што пре приведемо крају, одмах ћу их контактирати - рекао нам је Радојчић.

Мерна станица у Лозници једна је од укупно 28 станица добијених донацијом ЕУ 2010. године, и тада је било законски омогућено да се због вишег јавног интереса дозволи прикључење на дистрибутивни систем а сада би то било илегално. Међутим, законска обавеза сваке локалне самоуправе да према својим могућностима, обезбеди мерења квалитета ваздуха. Подаци из 2010. године када су последњи пут урађена мерења показују да у нашем граду постоји потреба за мерењем квалитета вазуха. Тада је утврђено да је током прва два месеца у граду регистрована појава високих концентрација чађи и таложних материја, које су прелазиле законом  дозвољен ниво.

Мерење загађености је и препорука ЕУ

Праћење квалитета тзв. урбаног ваздуха у Србији спроводи се редовно у 25 округа радом аутоматских мерних станица које су  у надлежности Агенције за заштиту животне средине као и локалних самоуправа, а за које мерења обављају институти и заводи за јавно здравље и лиценцирана правна лица. Загађење ваздуха у земљи и региону се прати непрекидно, у складу са препорукама ЕУ  и Светске здравствене организације.

Тренутно урбано аерозагађење у нашој земљи углавном је честичног типа, ПМ10 честице, које  приликом удисања директно нападају респираторни систем и таложе се у најдубљим деловима плућа, посебно угрожавајући децу, труднице, старе особе и хроничне болеснике.  Секретаријат Европске енергетске заједнице је прошле среде покренуо поступак против наше земље за решавање спора због непотпуне примене Директиве ЕУ о великим ложиштима којом се смањује емитовање загађујућих материја и неусвајања Националног плана за смањење емисија.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И...

КАТАСТАР ДЕПОНИЈА - Много има да се чисти

НОВИ ВИРУС - Имунитет - брана за сва обољења па и корона вирус

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

август 01, 2020 298

НАШИ СМО - Мрском Ковиду,

Нормално да нема на почетку, оно класично “драги” јер све јеси, али драг ниси, нити ћеш бити. Појавио си се непозван, дошао на своју руку, онако подмукло, кукавички, да нико нити види, нити чује и онда почео да правиш хаос. Долазили су твоји рођаци и пре,…
јул 25, 2020 1155

НАШИ СМО - Студент

Ако изузмемо страхотне информације о коронавирусу које нас засипају протеклих дана (и месеци) и стварају осећај да сви живимо у једној глобалној болници, једна вест је изазвала велику пажњу нашег грађанства а односи се на председника Србије Александра Вучића којег, узгред буди речено, не гледамо…
јул 18, 2020 1586

НАШИ СМО - Памет у главу

После шест месеци трајања ретко ко се неће сложити да је ову годину дефинитивно требало прескочити, преспавати, било како заобићи јер је, изгледа, збиља решила да нам тотално загорча живот. Ова корончина, невидљива, а немилосрдна, успела је да нас избаци из шина и готово да нема онога што није…
јул 11, 2020 1102

НАШИ СМО - Магла

Док будете читали овај текст, требало би да знате да је писан иза поноћи у уторак и да је у време његовог настајања све било магловито као под сузавцем који је у то време испаљиван испред Скупштине Србије и РТС-а. И као што бива са густом маглом која се полако диже, тако ће и за који сат или дан…
јул 04, 2020 637

НАШИ СМО - Бумеранг

Таман кад смо почели да заборављамо пролећно ванредно стање изазвано ковидом-19, у фасциклу успомена одложили још једно ружно сећање на дане ограниченог кретања и свакодневног извештавања надлежних о броју преминулих у последња 24 сата, сустигле су нас нове недаће. Поплаве су за два дана поново…

Репортажа

јул 30, 2020

ЛОЗНИЧАНИ ТАМАРА И МИЛОШ ЂУРИЧИЋ - Од старих праве нова бицикла

О лозничкој “Цикло-гаражи” прича је почела да се шири пре пар година, у време када је…
јул 19, 2020

ТРАГОМ СТАРЕ ФОТОГРАФИЈЕ - Пре 110 година Лозничани дочекали први воз

Уз помоћ бројних старих фотографија Лознице, од којих се неке могу видети у Музеју Јадра,…
јул 17, 2020

ВИДОЈЕ ВЕСЕЛИНОВИЋ ПОМАЖЕ НА СВОЈ НАЧИН – Прави и поклања визире

Мада није из Лознице, добар део времена проводи овде, радећи као скретничар на железници,…
јул 14, 2020

ПОЛА ВЕКА ЛЕШНИЧКИХ “КОНДОРА” - Били су прозор у нови свет

Ретки су градови, а још ређе варошице у Србији, па и свету, које се могу похвалити…
јул 11, 2020

У ТРИЈАЖНОМ ЦЕНТРУ – Није лако онима испред, а ни онима унутра

Онима који дођу испред Тријажног центра Дома здравља ‘’Др Миленко Марин’’ са високом…
јун 30, 2020

У ДВОРИШТУ ПУРИЋА - Родила лешничка банана

Више од три године прошло је откако је породица Пурић из Лешнице у свом дворишту засадила…
јун 29, 2020

НА ВИДОВДАНСКОМ ВАШАРУ - Корона „оборила“ посету

Одавно Лозничани не памте да је на Видовдан било тако топло и да је дан протеко без кише.…
јун 24, 2020

ЛОЗНИЧАНИН ДЕЈАН ЈОВИЧИЋ ПОБЕДИО КОРОНУ - Танка нит ме одржала у животу

Седам дана у коми и још четири у буђењу, провео је Лозничанин Дејан Јовичић након што су…
јун 23, 2020

И ЈАДАР ПОДИВЉАО – Набујала река уништила усеве

Киша, која је почела у понедељак, подигла је и ниво Јадра у горњем току, а наставио је да…
јун 15, 2020

ПРВА РЕКРЕАТИВНА ШЕТЊА  – Од извора Свете Петке до Скакавца

Прва рекреативна шетња "Упознајте природне атракције Лознице" одржана је јуче (14. јун) у…

Грми Ло

јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"