fbpx

У ЛОЗНИЦИ - Петогодишњи план за безбеднији саобраћај

Лозница је једна од ретких локалних самоуправа која има урађену Стратегију безбедности саобраћаја на путевима на територији града и то за период од 2020. до 2025. године која обухвата и годишње планове за њено спровођење. Планирана средства за остварење планова  износе 103,39 милиона динара која се, највећим делом, прикупљају од наплаћених новчаних казни у саобраћају.

- Динар уложен у безбедност саобраћаја враћа се десетоструко. Рецимо, сваки трећи болнички кревет је заузет од стране учесника у саобраћајној незгоди, а колико само грађана који чекају на операцију кука или неке друге операције због њих и не може да стигне на ред - рекао је на последњој седници лозничке Скупштине Борис Антић, професор Саобраћајног факултета Универзитета у Београду и члан тима стручњака овог факултета и Ауто-мото савеза Србије, који је израдио Стратегију безбедности саобраћаја на територији града за наредних пет година, а коју је Скупштина недавно и усвојила.

Стратегија садржи годишње планове за њено спровођење, дефинисани су кључни проблеми у саобраћају и дати предлози за унапређење. Израдом овог документа Лозница се, како је речено, нашла у друштву ретких локалних самоуправа која су се одлучиле за његово доношење.

У оквиру прве фазе студије, односно анализе стања безбедности саобраћаја у Лозници, обухваћени су подаци саобраћајних незгода и њихових последица, ставови учесника саобраћајног система о безбедности саобраћаја у периоду од 2014. до 2018. године. У погледу безбедности, најлошије оцењени путни правци, односно улице или поједини њихови делови у насељу су Бања Ковиљача-Шабачки пут, Марка Радуловића-Крст, Железничка, Анте Богићевића, Луке Стевића, Крст-Липнички Шор.

Мушкарци бахатији

Према броју погинулих у саобраћајним незгодама, Лозница заузима 61. место. Угрожене категорије учесника у саобраћају су млади од 15 до 30 година и лица старости од 55 до 64 године. У овом периоду догодило се укупно 1.155 саобраћајних незгода у којима су погинуле 42 особе, тешке телесне повреде задобило је 178, а лакше 763 лица.

Међу погинулим возачима и пешацима већину чине мушкарци - 91 одсто, а у структури погинулих путника у возилу већину чине жене. Посматрајући по данима, највише је смртно страдало и повређено понедељком, следе четвртак и субота и то у периоду од 11 до 19 часова. Најчешћи узроци незгода су неприлагођена брзина, губитак контроле над возилом и нагла промена смера кретања возила. У саобраћајним незгодама учешће пешака износи дванаест одсто, а у овом периоду погинуло их је деветоро, учешће бициклиста  је 7,5  одсто, погинуло их је четворо међу којима и дете, трактористи учествују са око два одсто саобраћајних незгода, погинуло их је троје док, мотоциклисти и мопедисти чине шеснаест одсто погинулих лица.

На основу анализе индикатора безбедности саобраћаја, утврђено је да је употреба сигурносног појаса код возача у Лозници већа у односу на Републику Србију као и употреба заштитних система за децу до дванаест година у насељу. Крајње алармантно стање је забележено када је у питању прекорачење брзине где све категорије возила, осим путничких аутомобила, у значајној  мери прекорачују дозвољену брзину као што су возачи аутобуса, камиона, а најкритичнији су возачи мопеда и мотоцикала са прекорачењем од сто одсто.

Анализа па план

Како је рекао Антић, после анализе урађен је акциони план којим су дефинисане мере које треба да се спроводе, ко су главни носиоци реализације мера, колико би то могло да кошта, у ком периоду би, евентуално, требало да се понављају стручна истраживања и ко би били пратећи носиоци. Кључне области рада су организација и управљање безбедношћу саобраћаја, безбеднији путеви и возила, учесници у саобраћају и поступање после саобраћајних незгода. У области управљање безбедности саобраћаја планиране су, између осталог, израда и примена пилот-пројекта савремених светлосних сигнала са најавом за пешаке и аутоматску промену сигнала за возила у зависности од брзине, реализација пројекта „Безбедне школске руте“ за две одновне школе годишње, израда плана за унапређење инфраструктуре намењене кретању пешака уз државне путеве, израда пројекта анализе стања на пружним прелазима са предлогом мера, изградња пешачко-бициклистичке стазе. Средства за реализацију циљева Стратегије планирана су у складу са средствима прикупљеним од наплаћених новчаних казни у саобраћају којима је располагала локална самоуправа 2018. године као и из других извора као што су поклони. Укупно је планирано 103,39 милиона динара.

Међу предностима за спровођење стратегије наведено је да постоје одговарајући капацитети у локалној самоуправи, школама, дому здравља и другим јавним установама, формиран је Савет за безбедност саобраћаја, боља казнена политика прекршајних судова последњих година.

Недостаци су нерешени имовинско-правни односи за земљиште поред пута, недовољна култура учесника у саобраћају, недовољан број саобраћајних полицајаца, људи немају довољно развијену свест о безбедности саобраћаја, а често нису пажљиви јер журе или су одсутни приликом учешћа у саобраћају, недовољно обука за васпитаче и учитеље, недовољно превентивних кампања у којима се рецимо, деле прслуци, кациге, дечја седишта, ротација за тракторе. Опасност представља и наслеђена лоша инфраструктура, недостатак површина за бициклисте и пешаке, претња да се смањи или одузме буџет намењен за безбедност саобраћаја, потреба да медији боље прате активности полиције.

Остварењем ових циљева укупне материјалне уштеде у петогодишњем периоду износиле би 12,2 милиона евра које би, како се наводи, могле да се уложе у даље унапређење саобраћаја.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ПОСЛЕ РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ ХЕ “ЗВОРНИК” - Рекордна производња струје

НАШИ СМО - Корона

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

август 01, 2020 298

НАШИ СМО - Мрском Ковиду,

Нормално да нема на почетку, оно класично “драги” јер све јеси, али драг ниси, нити ћеш бити. Појавио си се непозван, дошао на своју руку, онако подмукло, кукавички, да нико нити види, нити чује и онда почео да правиш хаос. Долазили су твоји рођаци и пре,…
јул 25, 2020 1155

НАШИ СМО - Студент

Ако изузмемо страхотне информације о коронавирусу које нас засипају протеклих дана (и месеци) и стварају осећај да сви живимо у једној глобалној болници, једна вест је изазвала велику пажњу нашег грађанства а односи се на председника Србије Александра Вучића којег, узгред буди речено, не гледамо…
јул 18, 2020 1586

НАШИ СМО - Памет у главу

После шест месеци трајања ретко ко се неће сложити да је ову годину дефинитивно требало прескочити, преспавати, било како заобићи јер је, изгледа, збиља решила да нам тотално загорча живот. Ова корончина, невидљива, а немилосрдна, успела је да нас избаци из шина и готово да нема онога што није…
јул 11, 2020 1102

НАШИ СМО - Магла

Док будете читали овај текст, требало би да знате да је писан иза поноћи у уторак и да је у време његовог настајања све било магловито као под сузавцем који је у то време испаљиван испред Скупштине Србије и РТС-а. И као што бива са густом маглом која се полако диже, тако ће и за који сат или дан…
јул 04, 2020 637

НАШИ СМО - Бумеранг

Таман кад смо почели да заборављамо пролећно ванредно стање изазвано ковидом-19, у фасциклу успомена одложили још једно ружно сећање на дане ограниченог кретања и свакодневног извештавања надлежних о броју преминулих у последња 24 сата, сустигле су нас нове недаће. Поплаве су за два дана поново…

Репортажа

јул 30, 2020

ЛОЗНИЧАНИ ТАМАРА И МИЛОШ ЂУРИЧИЋ - Од старих праве нова бицикла

О лозничкој “Цикло-гаражи” прича је почела да се шири пре пар година, у време када је…
јул 19, 2020

ТРАГОМ СТАРЕ ФОТОГРАФИЈЕ - Пре 110 година Лозничани дочекали први воз

Уз помоћ бројних старих фотографија Лознице, од којих се неке могу видети у Музеју Јадра,…
јул 17, 2020

ВИДОЈЕ ВЕСЕЛИНОВИЋ ПОМАЖЕ НА СВОЈ НАЧИН – Прави и поклања визире

Мада није из Лознице, добар део времена проводи овде, радећи као скретничар на железници,…
јул 14, 2020

ПОЛА ВЕКА ЛЕШНИЧКИХ “КОНДОРА” - Били су прозор у нови свет

Ретки су градови, а још ређе варошице у Србији, па и свету, које се могу похвалити…
јул 11, 2020

У ТРИЈАЖНОМ ЦЕНТРУ – Није лако онима испред, а ни онима унутра

Онима који дођу испред Тријажног центра Дома здравља ‘’Др Миленко Марин’’ са високом…
јун 30, 2020

У ДВОРИШТУ ПУРИЋА - Родила лешничка банана

Више од три године прошло је откако је породица Пурић из Лешнице у свом дворишту засадила…
јун 29, 2020

НА ВИДОВДАНСКОМ ВАШАРУ - Корона „оборила“ посету

Одавно Лозничани не памте да је на Видовдан било тако топло и да је дан протеко без кише.…
јун 24, 2020

ЛОЗНИЧАНИН ДЕЈАН ЈОВИЧИЋ ПОБЕДИО КОРОНУ - Танка нит ме одржала у животу

Седам дана у коми и још четири у буђењу, провео је Лозничанин Дејан Јовичић након што су…
јун 23, 2020

И ЈАДАР ПОДИВЉАО – Набујала река уништила усеве

Киша, која је почела у понедељак, подигла је и ниво Јадра у горњем току, а наставио је да…
јун 15, 2020

ПРВА РЕКРЕАТИВНА ШЕТЊА  – Од извора Свете Петке до Скакавца

Прва рекреативна шетња "Упознајте природне атракције Лознице" одржана је јуче (14. јун) у…

Грми Ло

јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"