fbpx

У НЕДЕЉУ ИЗБОРИ У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА - Глас за комшије од поверења

У недељу, 1. децембра, у свих 56 месних заједница бирачка места биће отворена од 8 до 18 часова. Грађани ће заокруживањем имена кандидата одлучивати коме ће поверити место у саветима месних заједница и прилику да воде политику развоја њихових средина као и решавања проблема са којима се свакодневно суочавају. У чак 34 месне заједнице пријављено је само онолико кандидата колико се и бира. Резултати ће званично бити објављени у року од 48 сати након затварања биралишта

До изласка на биралишта у 56 лозничких месних заједница остала су два дана. Грађани ће одлучивати коме ће поверити управљање пословима који се тичу развоја локалне заједнице којој припадају и при том не би требало да буду руковођени ничим другим осим уверењем да су кандидати са листе управо они којима могу да верују.

- Ово су избори где грађани гласају за људе, а не за странке и ја их позивам да у недељу изађу на изборе и изаберу оне за које верују да ће их најбоље заступати у саветима месних заједница - поручио је Владимир Радојчић, начелник градске управе и председник  Изборне комисије (ИК).

Изборне листе закључене су прошле среде у поноћ, а у самој завршници кандидатуре су повукла два подносиоца из Симиног Брда где ће се бирати три између пет кандидата  и Клубаца девет између 18. Интересантно је да ће у чак  34 месне заједнице на листама бити таман онолико кандидата колико се и бира, тако да ће они мирно чекати резултате избора који ће бити званично објављени у року од 48 сати по затварању биралишта. Највећа конкуренција биће у Липници где ће се за пет места у савету надметати 11 кандидата и у Воћњаку за седам 14. Дупло више кандидата у односу на број чланова савета пријављено је и у Клупцима, а јака конкуренција је и у Бањи Ковиљачи и месним заједницама Г. Јакшић, Центар и Ново насеље.

Бирачка места биће отворена од 8 до 18 часова, а о регуларности избора стараће се бирачке комисије које је именовала Скупштина града на предлог одборничких група и оне одражавају однос снага у локалном парламенту. Иако сви кандидати имају право да именују своје посматраче, то је учинило само шесторо  у Клупцима, Липници и Брњцу.

Бирачи неће добијати позиве на кућне адресе него ће на огласној табли месне заједнице бити истакнуто обавештење о изборном дану као и адреса бирачког места. Основна правила која важе за све друге изборе, важе и за ове, што значи да не може гласати нико ко није уписан у бирачки списак и нема личну карту или пасош. Бирач који није у могућности да на бирачком месту лично гласа (неписмено лице или особа са инвалидитетом), има право да поведе лице које ће му помоћи у томе, а ван бирачког места могу гласати непокретне или слабо покретне особе уколико на дан гласања најкасније до 11 часова позову бирачку комисију која ће их посетити и донети гласачки материјал. Гласа се заокруживањем редних бројева онолико кандидата колико ће имати савет месне заједнице, а резултати се достављају ГИК најкасније до поноћи 1. децембра.

Уколико два или више кандидата добију исти број гласова, а према броју добијених гласова треба да буду изабрани као последњи члан савета месне заједнице, понавља се гласање само за те кандидате. Кад се утврди да је број гласачких листића у гласачкој кутији већи од броја бирача који су гласали или у гласачкој кутији није нађен контролни лист, бирачка комисија се распушта и именује нова, а гласање на том бирачком месту се понавља у року од седам дана од дана гласања.

Приговори се подносе ИК  у року од 24 часа, а она доноси одлуку  у року од 48 часова.

Против те одлуке може се поднети приговор Другостепеној изборној комисији у року од 24, а  она је дужна да донесе одлуку по приговору најкасније у року од 48 часова од дана пријема приговора са списима.

По утврђивању коначних резултата, конститутивну седницу савета месне заједнице у року од десет дана сазива председник савета  у претходном сазиву,  а ако он то не учини, седницу сазива најстарији новоизабрани члан савета који, иначе, и председава седницом до избора новог председника који се бира тајним гласањем. По избору, председник предлаже свог заменика којег остали чланови савета бирају већином гласова.

Најважнији посао савета  је да се стара о комуналном развоју месне заједнице од инфраструктуре до свих других питања која су важна за грађане, а за доказивање има мандат од четири године.

Изборне листе свих кандидата можете наћи на званичном сајту града.

Листић

Гласачки листићи су већ одштампани и на њима су имена свих кандидата поређана по времену проглашења кандидатуре. На овим изборима биће плави, док је контролни листић розе.

Дневнице

Сваки члан и заменик члана бирачке комисије имаће дневницу од 1.500 динара, док ће председник и заменик председника добијати хиљаду динара више. Дневнице председника и заменика председника Изборне комисије града износе 1.750 динара по седници, а чланова 1.500. О дневницама посматрача стараће се кандидати у чије име надзиру регуларност избора.

Колико ће тачно коштати избори за савете месних заједница, биће познато по њиховом окончању.

Бројке

У 56 месних заједница укупно ће бити изабрано 312 чланова савета између 381 кандидата.

Међу њима, само 33 жене, и то у свега 18 месних заједница. У односу на укупан број кандидата, највише жена биће на листи у Драгинцу - две од три, колико се, иначе, и бира, Црногори - четири од девет, Градилишту две од пет. У Бањи Ковиљачи на листи од 17 кандидата четири су жене, а у Г. Јакшић од 15, пет, Новом насељу од 13, три, а у осталим, углавном по једна.

З. В.

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ДАНАС ЈЕ 29. НОВЕМБАР - Био једном један Дан републике

НОВА ЗАБАВА, СТАРА ПРЕТЊА НА ИНТЕРНЕТУ - Примећен си, али зашто?

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

јул 11, 2020 915

НАШИ СМО - Магла

Док будете читали овај текст, требало би да знате да је писан иза поноћи у уторак и да је у време његовог настајања све било магловито као под сузавцем који је у то време испаљиван испред Скупштине Србије и РТС-а. И као што бива са густом маглом која се…
јул 04, 2020 522

НАШИ СМО - Бумеранг

Таман кад смо почели да заборављамо пролећно ванредно стање изазвано ковидом-19, у фасциклу успомена одложили још једно ружно сећање на дане ограниченог кретања и свакодневног извештавања надлежних о броју преминулих у последња 24 сата, сустигле су нас нове недаће. Поплаве су за два дана поново…
јун 27, 2020 420

НАШИ СМО - Ноле

Да је пут до пакла поплочан добрим намерама, уверио се ових дана и Новак Ђоковић. Ноле национале, највећи српски спортиста, наш најбољи амбасадор и слично, како је све називан, нашао се на танком леду. Коронавирус закачио је и њега, а томе је, руку на срце, и сам доста кумовао организацијом “Адрија…
јун 20, 2020 479

НАШИ СМО - Посланик

Одлазећи посланички сазив остаће више упамћен по атмосфери нетолеранције, недоличном понашању и говору него по законима које је донео. Ипак, на крају мандата љути противници стали су у одбрану једни других на исти начин као што су то увек чинили и њихови претходници када би се повео разговор о томе…
јун 13, 2020 572

НАШИ СМО - Помиловање

Таман да иза себе није оставила ништа сем “Опомене” и стихова “Чуј, рећи ћу ти своју тајну, не остављај ме никад саму кад неко свира”, велика Десанка Максимовић би, као што и јесте, имала разлога да с правом носи титулу једне од највећих српских песникиња, уметнице која је у једној реченици изнела…

Репортажа

јул 14, 2020

ПОЛА ВЕКА ЛЕШНИЧКИХ “КОНДОРА” - Били су прозор у нови свет

Ретки су градови, а још ређе варошице у Србији, па и свету, које се могу похвалити…
јул 11, 2020

У ТРИЈАЖНОМ ЦЕНТРУ – Није лако онима испред, а ни онима унутра

Онима који дођу испред Тријажног центра Дома здравља ‘’Др Миленко Марин’’ са високом…
јун 30, 2020

У ДВОРИШТУ ПУРИЋА - Родила лешничка банана

Више од три године прошло је откако је породица Пурић из Лешнице у свом дворишту засадила…
јун 29, 2020

НА ВИДОВДАНСКОМ ВАШАРУ - Корона „оборила“ посету

Одавно Лозничани не памте да је на Видовдан било тако топло и да је дан протеко без кише.…
јун 24, 2020

ЛОЗНИЧАНИН ДЕЈАН ЈОВИЧИЋ ПОБЕДИО КОРОНУ - Танка нит ме одржала у животу

Седам дана у коми и још четири у буђењу, провео је Лозничанин Дејан Јовичић након што су…
јун 23, 2020

И ЈАДАР ПОДИВЉАО – Набујала река уништила усеве

Киша, која је почела у понедељак, подигла је и ниво Јадра у горњем току, а наставио је да…
јун 15, 2020

ПРВА РЕКРЕАТИВНА ШЕТЊА  – Од извора Свете Петке до Скакавца

Прва рекреативна шетња "Упознајте природне атракције Лознице" одржана је јуче (14. јун) у…
јун 10, 2020

У ВЕЛИКОМ СЕЛУ - Нојеви у Микином дворишту

Пространства црног континента ној, највећа птица на свету, заменила је брдовитим…
јун 03, 2020

ДОБРОВОЉНИ ДАВАОЦИ КРВИ, ОД ДЕДЕ ДО УНУКЕ - Хумани Радивојевићи

Прво је крв пре више од пола века дао Будимир, а данас је добровољни давалац и његова…
јун 02, 2020

ВЛАДИМИР ЂУРИЋ ИЗ ЛЕШНИЦЕ - Последњи поткивач коња у Јадру

Ковачки занат је један од оних који изумиру код нас, али Владимир Ђурић (61) из Лешнице…

Грми Ло

јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"