fbpx

ПОЛИТИКА У ФОКУСУ МЛАДИХ (8) - За права младих морају се борити млади

Млади, политички активни Лозничани у протекла два месеца говорили су нам о својим мотивима за бављење политиком, али и о искуствима и могућностима за сарадњу у интересу младих, без обзира на партијски дрес који носе

У протекла два месеца на порталу и у штампаном издању ЛН објављивали смо текстове о младима у политици, како је доживљавају и да ли они воде њу, или она њих. Разговарали смо са младим политичарима, саслушали њихова искуства и виђења, запитали их да ли су се учланили, или су их учланили, зашто су то учинили и да ли други треба да следе њихов пример. Установили смо и да неке, некада јаке па чак и владајуће странке, младе више немају у својим редовима и да је, по свему судећи, добро организована и са активним саветом за младе једино Српска напредна странка (СНС). Да ли то има везе са тим што је то данас највећа политичка партија у земљи и странка која је на власти не само у држави, већ и у већини локалних самоуправа па и у Лозници?

- Разговарала сам доста са вршњацима и слушала како тврде да су политички неактивни, а мој је став да смо сви, директно или индиректно, активни. Нисам желела више да будем индиректно укључена, одлучила сам да се учланим у СНС зато што сам увидела да та странка има много енергије, жељу за променама и реформама које су нам тада биле неопходне - рекла нам је Драгана Лукић (30), дефектолог, додавши да њен пример разбија стереотипе јер се у странку није учланила због посла, пошто је већ била запослена.

Млади раде, да ли и одлучују?

Млади социјалисти тврдили су да су се у странку учланили због дружења, а ретки млади у опозицији да су то учинили из родољубља и привучени страначким лидерима, испоставило се двојицом Војислава, Шешељом и Коштуницом. Реакције које је овај текст изазвао на друштвеним мрежама показују да читаоци не верују да се партијске књижице узимају из уверења, а не због запослења, али можда свако, заправо, суди према себи. Председник ГО ЛДП у Лозници насмејао се на молбу да нам обезбеди младе саговорнике из странке коју предводи на локалу и узвратио питањем - Ми не нудимо посао, зашто би били код нас?

А шта раде млади у партијама? Наши саговорници не негирају да млади често, нарочито у предизборно време, раде “теренске” послове - лепе плакате, убацују летке у сандучиће... мада се полако “поприште” међустраначког надметања премешта на интернет и друштвене мреже (а тамо млади и проводе време). То јесте разлог да се одмах подигне обрва и да се упре прстом и каже - Аха, за то млади служе!, али, ако размислимо, зар није логичније да плакате лепе двадесетогодишњаци, а не педесетогодишњаци? Ипак, да ли, уз поверење у обављању теренског посла млади добијају и прилику да одговорност докажу на другим местима, у скупштинским клупама или на руководећим местима у јавним предузећима и установама?

Лозница, према попису становништва из 2011. године, има 79.327 становника, а скоро 21 одсто чине млађи од 19 година. На локалним изборима 2016. године у Лозници је, на 11 листа са укупно 468 кандидата за одборнике, младих између 18 и 30 година било 70, а мандат је добило само четворо. На шест листа млади су били међу првих десет, а међу првих пет, само на три листе. Бирачи су дали поверење кандидатима са шест изборних листа, а међу 59 одборника  којима су верификовани мандати било је и четворо између 25 и 30 година.

Марко Јовановић (1987), политиколог, и Душан Филиповић (1983), адвокат, ушли су у политику веома млади и успели да се на самом почетку наметну у партијама којима су припадали. Заједничко им је само што, како кажу, и данас деле иста уверења због којих су ушли у политику. Обојица су одборници у Скупштини града, али на супротним странама, и прекорачили су линију коју статистика води као границу младости. На питање како су успели да као студенти задобију поверење у странкама рекли су да тада о томе нису много размишљали.

- Мислим да је пресудна била моја потпуна посвећеност и енергија коју сам уносио у странку - рекао је Јовановић, у то време радикал, а сада заменик шефа одборничке групе СНС у Скупштини града.

Душан Филиповић, одборник, каже да није размишљао о томе да му је младост терет или препрека.

  -  Наравно да је било и резервисаних према мени управо због тога, али то ме није ометало у решености да се упустим у политичку борбу за своја уверења. Био сам сигуран да бавећи се политиком не може да нам се деси ништа ружније ни страшније од свакодневице и да је једини могући начин да је променимо управо учешће у јавном  и политичком животу - сећа се Филиповић.

Ђорђе Вукмировић (29), председник Савета за младе лозничког СНС, каже да нас историја учи да је боље да на руководећим местима буду искуснији. Подсећа да су и у старој Грчкој ценили искуство и да су у Спарти геронти имали важну улогу у друштву.

- Можда би и данас тај модел био најбољи. Најбоље је да на руководећим местима буду искуснији и да младе полако уводе у посао. Мислим да је рано доћи на такву позицију, а немати ни 30 година. Ја имам 29 и нисам спреман за неко руководеће место  - објашњава Ђорђе.

Са друге стране Јован Чалић (28), члан Социјалистичке партије Србије (СПС), коалиционог партнера СНС, каже да се не може тек тако свакоме дати положај да одлучује, али...

- Мислим да је велики проблем то што нема младих на руководећим местима. Неки чланови нашег руководства добили су директорске позиције са 26, 27 година, а ја са 28 имам тек нешто више од годину дана радног искуства - каже Чалић.

Раније су ствари стајале мало другачије, показује пример данашњег секретара Скупштине града Дејана Марковића, а некадашњег секретара Скупштине општине и начелника општинске управе.

- Мој утисак је да је у то време постојала дубља селекција кадрова. Ја сам на тај положај дошао пошто сам обавио све послове нижег ранга од штампања скупштинских материјала до шефа скупштинске службе и даље. Данас, ако хоћете да поштујете законом прописане услове за директоре јавних предузећа, тешко је имати пет година радног искуства на корпоративним пословима до тридесете. За јавне функције које произилазе из политике нешто је блажи услов, па је за начелнике градских служби потребно три године стажа, некада је требало пет, и државни испит. Дакле и законска регулатива је ограничавајући и на неки начин дискриминишући фактор - каже Марковић.

Сарадња је могућа?

Док се старије страначке колеге “препуцавају” по скупштинама и медијима, да ли би млади могли да промене и те обичаје, упристоје политичку сцену и пронађу тачке сарадње јер проблеми младих су исти без обзира на то чију књижицу имају у џепу? Сви се слажу са тим и сви су спремни на сарадњу, неки без претераних условљавања, други уз минималне услове, али ретки су они који су спремни да први пруже руку. За то је потребно и поверење.

- Не верујем баш у то што причају млади из других странака, а мислим да ни они, вероватно, не верују у оно што ја говорим. Ипак, мислим да бисмо могли да се удружимо у решавању заједничких проблема, то није лоша идеја, и било би добро оформити неки заједнички тим - каже Стефан Костић (27) у привременом руководству Социјалистичке партије Србије (СПС) у Лозници задужен за младе.

Постоји ту, иако то не кажу тако, и страх слабијих да их јачи не “прогутају”, ако им се сувише приближе, а и тешко је занемарити страначке боје оних са друге стране.

- Око чега ћемо се договорити, ако не око младих - каже Младен Костадиновић (29) први човек лозничког одбора Демократске странке Србије - али како мислите са њима да се договоримо? Шта је услов да бисте данас у Србији добили посао? Да ли је то начин разговора са политичким противницима? Са другим странкама опозиције смо отворени за разговор и мислим да је питање младих оно око којег треба да се окупимо. Када би СНС изашао са искреним предлогом који би се тицао одговорне политике према младима, онда не видим зашто не бисмо сарађивали, али они неће изаћи са тим и онда отписујемо било какву сарадњу са њима.

Вукмировић, међутим, пружа руку, али да ли ће она остати у ваздуху или ће је неко прихватити показаће се у времену које је пред нама.

- Ми смо и раније позивали младе и из других партија да дођу код нас са конкретним предлозима, али нисмо добили никакав одговор. Сада не знам ни да ли странке у Лозници имају своје савете за омладину. Свака иницијатива је добродошла јер је више глава паметније од једне, две, три. Позивам их и сада да дођу са пројектима, ми ћемо их прихватити - каже Вукмировић.

Радује то што млади у политици нису доживели дискриминацију, а није било ни претерано великих непријатности. Да ли то демантује она истраживања која тврде да су млади све конзервативнији, све више окренути десници? Питање је и колико им можемо веровати, али наши саговорници и поверење у резултате истраживања граде на својим политичким уверењима. Костадиновић се радује таквим резултатима и каже да је право место за те младе у ДСС-у, а Марко Андрић (28), СНС, каже да има потпуно другачији утисак и да сматра да су млади све либералнији и да се све слободније живи.

Можда је једини прави начин да се утврде ставови младих то да на дан избора устану раније и одлуче да оду до биралишта, заокруже кога желе на листићу и убаце свој глас у кутију. То се, међутим, не дешава често, млади су политички неактивни, чак и када би њихов глас могао да промени оно што им се не допада.

- Не би требало да буду незаинтересовани, треба да се боре за себе, а један од начина је да се учлане у неку странку. Покушао сам неке другаре да подстакнем да се активирају, али не желе. Тинејџери излазе, забављају се и за политику немају времена, али требало би да размишљају другачије, да се укључе и заступају своје ставове, без обзира на то чију ће књижицу изабрати - сматра Ђорђе Којић (18), СРС.

Ти изнад политике, или политика изнад тебе?

Шта о томе мисли неко чија је једина чланска карта она из студентске библиотеке питали смо Лозничанина Владимира Терзића, студента социологије на Филозофском факултету у Београду. Он је уверен да се активизмом може утицати на доносиоце одлука и указује на Нишлије које су организованим деловањем спречиле подизање цене грејања па, иако напомиње да су то били старији грађани, сматра да то исто могу и млади да ураде.

- Наравно, поставља се питање у којој мери активизам може утицати, али зашто не покушати? Аполитичност младих је, верујем, последица дугогодишњих напора да се политика представи као нешто недовољно кул, непривлачно, досадно, неразумљиво. Одатле и реченица коју често чујем - “Ја сам изнад политике”, али истина је да нисмо. Политика утиче на нашу свакодневицу. Како се тај став може променити? Само кроз приближавање политичких тема младим људима, а мислим да воља за тим не постоји. Узмимо за пример медије, начин на који се политичка питања проблематизују уопште није прилагођен младима. Можда би добар начин било увођење у школе предмета попут политичке културе, или осавремењивање наставе социологије, филозофије, устава, али и других предмета, попут екологије јер је загађење животне средине такође битно политичко питање. Оно што имамо на делу је последица катастрофалних реформи, нпр.  спајање социологије и устава - каже Терзић.

Он младим политичарима у Србији не верује и поставља питање да ли они делују у најбољем интересу свих. Каже да гаји наду да ће се млади, не само у Србији, ипак, активирати и постати актери друштвеног живота.

- Надам се да се то неће догодити преко десних или неолибералних организација јер би то било погубно по човечанство. Пада ми на памет цитат Жаране Папић, социолошкиње и антрополошкиње, - Жене у политичким партијама понајвише служе као изговор када се постави женско питање. Е, мислим да је тако некако и са младима. Она је рекла и да жене треба боље да се организују, али да би то морале бити жене које ће се борити за своја права, које ће питати где су ту жене и како то утиче на жене, када се доносе одлуке о њима. Феминисти ту много значе, говорила је, али не смеју мушкарци преузети примат у борби за права жена. И баш тако је и са младима. Ти млади политичари треба да се запитају где су млади, када се доносе одлуке о нама и да не допусте да старији имају примат у борби за права младих - каже Терзић.

ЕЛН

Крај пројекта

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ПОЛИТИКА У ФОКУСУ МЛАДИХ (7) - Ако желиш промене - покрени их

ПОЛИТИКА У ФОКУСУ МЛАДИХ (6) - Ко први да пружи руку?

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

септембар 19, 2020 759

НАШИ СМО - 'Леба и масти

Каже народ - “свакоме је његова мука највећа”, а народ не греши. Загледани у своје новчанике и тањире себично мислимо да је нама најгоре, али није. Знате оно “И богати плачу, зар не?”, потврдило се ових дана и “дубоко” ме гануло. Скоро да сам поцрвенео због…
сеп 12, 2020 246

НАШИ СМО - Лекција

Седмицу за нама обележила су два догађаја током викенда. Један у Вашингтону, други у Њујорку. Нисмо успели да докучимо шта се заправо догодило у Вашингтону у петак, шта је председник Србије потписао на шта смо се обавезали и колико ће све то да нас кошта, а већ у недељу догодио се пех Новаку…
сеп 05, 2020 295

НАШИ СМО - Свитање

Турбулентне године и деценије у Црној Гори од недеље би требало да буду део прошлости у тој држави - бар тако су се понадали многи у слављеничкој ноћи. У недељу је на изборима изгласано поверење опозицији и, неки би рекли, стекао услов да се први стих незваничне црногорске химне “Још не свиће рујна…
авг 29, 2020 824

НАШИ СМО - Обична прича

Препричаћу вам један догађај чији сам била сведок, готово неми посматрач. Прича почиње у чекаоници у којој сам само пратња. Ништа посебно, ни гужва није велика, људи улазе и излазе, зачудо - сви носе маске. Лево од мене седи човек и чита “Курир”, то сам касније, посредно, открила. Поред њега младић…
авг 22, 2020 443

НАШИ СМО - Онако

На питање “Како си?” углавном се одговарало “Добро”, али све чешће се чује и “Онако”. То “Онако” је нешто између, отприлике - како је некима, мени је још и добро, али како ми је некада било, сада баш и није најбоље. “Онако” крије, али и открива много тога јер ако се уместо лаконског “Добро је”,…

Репортажа

сеп 21, 2020

ПРИЧА О МЛИНУ ЗА КАФУ - Преживео Солунски фронт

Голготу српског народа у Првом светском рату, поред војника, официра и “обичног света”,…
сеп 06, 2020

ПОЗДРАВ ИЗ КОСТАРИКЕ  - Јадранин - конзул и узгајивач ананаса

Авантура Станка Трифуновића (67) почела је пре четири и по деценије када је из родног…
сеп 01, 2020

У ОШ "ПЕТАР ТАСИЋ"У ЛЕШНИЦИ -  У школу са много оптимизма

Уторак, 1. септембар. Први дан нове школске године по много чему другачији од свих…
авг 13, 2020

МУЗИЧАР РАДОВАН МИЋАНОВИЋ РЕНДИ - Корнелије Ковач му дао надимак

Он спада у генерацију већ зрелих музичара, до почетка пандемије коронавируса активан…
авг 10, 2020

МИОДРАГ МИШКО СЈЕКЛОЋА ПОБЕДИО КОРОНУ - Знао сам - морам се борити

Само онај ко се ухватио укоштац са ковидом-19 зна како му је било, а свака прича је…
авг 09, 2020

СТЕФАНОВИЋИ У ТАНДЕМ ВОЖЊИ - На два точка и са четири педале

Када су се први пут провозали Лозницом на бициклу “за двоје”, брачни пар Слађана и Живко…
авг 07, 2020

НАСЛЕДИО “ФИЋУ” СТАРОГ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ - Дедовина која нема цену

Само онај ко је возио аутомобил “националне класе”, може разумети љубав према легендарном…
авг 06, 2020

ТУРСКА КУЋА У ЗАЈАЧИ - Грађена за векове, лагано пропада

Тачан датум изградње није познат, као ни градитељ, али оно што је извесно то је да се у…
јул 30, 2020

ЛОЗНИЧАНИ ТАМАРА И МИЛОШ ЂУРИЧИЋ - Од старих праве нова бицикла

О лозничкој “Цикло-гаражи” прича је почела да се шири пре пар година, у време када је…
јул 19, 2020

ТРАГОМ СТАРЕ ФОТОГРАФИЈЕ - Пре 110 година Лозничани дочекали први воз

Уз помоћ бројних старих фотографија Лознице, од којих се неке могу видети у Музеју Јадра,…

Грми Ло

сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"