fbpx

ИМАШ ПРАВО (3) - Ћутање из страха

Једноставно - због опште економске ситуације и бојазни да људи остану без посла и немогућности да нађу нови, неке неправде прогутају, не буне се, а знају да, можда, ако крену да их остварују јавно, преко синдиката, да ће можда и синдикални представник трпети последице, директно или индиректно, и онда ништа не предузимају, каже Зоран Полић, председник Већа Савеза самосталног синдиката за Лозницу. Одласком радника у иностранство, послодавца ће доћи у ситуацију да ће, када га напусти квалитетан радник, тешко ће наћи другога, сматра он

Откако су првог мајског дана радници у Чикагу на улици истакли своје захтеве кроз симбол - три осмице: 8 сати рада, 8 сати одмора и 8 сати културног образовања, прошле су  134 године, а радничка класа и даље трпи понижења, ћути, страхује, ради дуже од осам сати јер често један посао не омогућава егзистенцију породице. Јесте много воде протекло у тих тринаест и по деценија, али још увек радници морају да се боре са послодавцима како би остварили своја права и добили оно што им заиста припада. Каква је данас ситуација у Лозници и колико радници познају своја права, а колико их и да ли остварују, говори Зоран Полић, председник Већа Савеза самосталног синдиката за Лозницу.

Према његовим речима, Самостални синдикат има више од 15 одсто чланова у укупном броју запослених и постоји махом у предузећима где га је било и пре процеса приватизације, а одржао се и у неким приватним фирмама која су и пре промена тој области имала синдикат. Међутим, број чланова се у односу на то колико их је некада било смањује одласком запослених у пензију, променом радног места и слично, а нови чланови тешко се добијају зато што се врши притисак на новозапослене да се не учлањују у синдикат.

Борба за све запослене

- Други  проблем је што  права која синдикат оствари у преговорима са послодавцем или  са државом на нивоу републичког социјално-економског савета важе за све запослене, не само за чланове синдиката. Ако неки од синдикалаца у тој борби “страда”, онда је то само проблем синдиката, не проблем свих запослених. Ми се боримо за све запослене, нама се обраћају и они који нису чланови синдиката,  не одбијамо их и дајемо им савете који су у нашој моћи. Тако запослени, уколико буду издејствовани неки бољи услови за његов положај, њих користи без обзира да ли јесте или није члан синдиката. Проблем је у трговини. Имамо у граду  представнике великих трговачких ланаца који су регистровани у Београду и ако имају синдикат, имају га тамо. Запослени не може да иде у Београд да би се информисао о правима него долази код нас и ми помажемо колико можемо - прича Полић за ЛН.

Најчешће се овом синдикату радници обраћају због плата, неисплаћених или закинутих примања, а ту су мале шансе да им помогнемо јер  се они обраћају нама тек кад изгубе посао, каже Полић. Док су запослени, не траже помоћ због страха од губитка радног места, већ долазе тек када га изгубе, прича он.

- Имамо случајеве да кажу људи радио сам, био пријављен на минималац од којег сам морао газди да враћам део пара. На пример, радио човек  за 20.000, а послодавац му исплаћивао зараду од 30, с тим да је разлику радник морао да врати. Ми ту не можемо ништа да учинимо, радник више не ради, нема сведоке, нико неће то да потврди, све се своди на његова реч против речи послодавца  који има на папиру да је све  у реду. Оштећени не може да докаже шта се, у ствари, дешавало. Проблем је у мањим приватним фирмама и плаћање прековременог рада, односно неплаћање. Људи мало гунђају, али се ништа конкретно не предузима. Питање је не само колико радници познају своја права, већ и колико их користе. У већини случајева раде, ћуте иако знају своја права, свесни су да су она угрожена, не инсистирају на њиховом остварењу у страху да не изгубе посао. Једноставно - због опште економске ситуације и бојазни да људи остану без посла и немогућности да нађу нови, онда и неке неправде прогутају, не буне се, знају да можда ако крену јавно преко синдиката да ће можда и синдикални представник трпети последице, директно или индиректно и онда ништа не предузимају - прича наш саговорник.

И викенд и државни празник

Он каже да радник у трговини договори фиксну плату, а онда ради и суботом и недељом. Синдикат није против рада викендом, али под условом да буде плаћен тај рад као и онај на државни празник што се иначе, не дешава. У Закону о раду и сада је предвиђено да када се ради на државни празник, радник има плаћен државни празник и посебно ту осмицу увећану за одређени проценат 16 и више одсто ако је синдикат договорио другачије.

- Све је то могуће, закон је оставио ту могућност, али се она не користи. Послодавци користе тржишну ситуацију са радном снагом. Доскора је незапосленост била 20 и нешто одсто, сада је седам, али је проблем што међу младима од 15 до 24 године имамо више од 20 одсто незапослених. Онда послодавац не брине, ако један радник оде, он ће наћи другога. Доласком нових инвеститора и ту ће се мало ситуација поправити. Одласком радника у иностранство, послодавац ће доћи у ситуацију да ће када га напусти квалитетан радник тешко наћи другога. Тада ће, можда, поштовати радничка права јер данас је послодавцу радникова плата трошак, што више смањи трошак, има већу добит. Код нас је мањак варилаца, возача и других заната па ће послодавац, кад нађе доброг радника водити рачуна да ли ће баш тако лако да га испусти. Веома је тешко да запослени појединачно своја права изгурају, зато је синдикално организовање решење, да неко стоји иза њих. Ми људима који добију отказ дајемо бесплатну правну помоћ, али шта му то значи ако мора да се суди са послодавцем десет година, а нема других примања. Има много тога због чега људи одустају од остваривања права - прича Полић.

Он каже да настоје да формирају синдикалну организацију у “Адијенту”, настоје да постигну споразум о формирању одбора синдиката, да радник може да се учлани, а да нема никаквих последица. Преговараћемо мало дуже, али ћемо, вероватно, ту нешто урадити, каже он. Италијанска фабрика “Вали”, прва је страна компанија у овом делу Србије где је успело синдикално организовање. УГС “Независност” је успео у томе да постане репрезентативан и заступа права радника. Како је својевремено, поводом празника рада, за ЛН изјавила Биљана Николић, која је и заменица главне поверенице за “Вали”, синдикати у приватном сектору су још увек реткост првенствено јер Закон о раду који није у интересу радника, а затим и у страху од губитка посла.

- Верујем да ће врло брзо свима постати јасно да једино организовани у синдикате можемо остварити своја права и изборити се и за боље зараде, боље услове рада, али и заштитити се од дискриминације - оценила је тада она.

Иначе, за овај број ЛН није могла да говори јер, како је објаснила, због одређених синдикалних активности “сада за то није  тренутак”.

Када послодавац буде знао да запосленога штити закон који се доследно примењује, када не буде на тржишту рада радника “на извол'те”, тада ће постати свестан да радници нису потрошна роба, да квалитетног радника неће наћи тек тако, а да је истовремено добро плаћен и задовољан радник онај који и њему доноси профит. Наравно, потребно је и да запослени буду свесни својих права и сигурни да им се инсистирање на њима неће обити о главу, односно да због тога неће трпети  на послу, или завршити на улици. Пут до тога можда је много краћи него што сада изгледа као и до оне три фамозне осмице које још увек сања море запоселних, не само код нас, већ и широм света.

ЕЛН

Пројекат подржава

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ИМАШ ПРАВО (2) - Без страха од белог мантила

ИМАШ ПРАВО (1) - У страху без књижице

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

zorica visnjic
јануар 23, 2021 578

НАШИ СМО - Отац

Да ли сте прошле суботе гледали филм “Отац” Срдана Голубовића? Ја јесам и дуго нисам могла да престанем да мислим о њему - час како је једна страшна људска драма испричана сјајним филмским језиком, час како је ово, можда, и најбоља досадашња улога Горана…
јан 16, 2021 246

НАШИ СМО - Сиво-жуто

Док се изљубисмо за Нову годину, пожелесмо једни другима све најбоље, поједосмо печење за Божић, дочекасмо и Српску нову годину, као дланом од длан пролете пола јануара и ми озбиљно загазисмо у 2021, од које сви очекујемо нешто лепше него што нам је претходна сервирала. Не сумњам да смо сви и у…
јан 02, 2021 339

НАШИ СМО - Била, не поновила се

Дочекасмо и да 2020. коначно видимо леђа. Била, не поновила се. Нико није могао слутити пре 366 дана колико ће великој већини станара трећег камена од Сунца донети проблема, страхова, нервирања, туге, _______ (попунити по жељи), да ће нам живот претумбати наопачке. Свему, ипак, једном дође крај па…
дец 26, 2020 612

НАШИ СМО - Разлог

Скупштина Србије је у уторак по хитном поступку уврстила у дневни ред доношење Кодекса понашања народних посланика. Па сад, ако је неко простодушно помислио како ће то истерати срамотна понашања из скупштинске сале и вратити достојанство највишем дому у земљи, ево званичног образложења разлога…
дец 19, 2020 502

НАШИ СМО - Дно

Колико год човек покушавао у протеклих девет месеци да потисне сивило свакодневице, ма колико се трудио да иде дигнуте главе и не дотакне дно апатије, депресије и безнађа, у томе је спутан на сваком кораку. У почетку беше непознати вирус који обара људе као снопље, изнедрио се захваљујући слепом…

Репортажа

јан 08, 2021

ИЗ ПРОШЛОСТИ ЛОЗНИЦЕ - Човек који је одевао “људе из излога”

Сећања на стару Лозницу, осим у музеју и неким књигама, у времену које све већим…
јан 07, 2021

ДРАГОСЛАВ ВУЈИЋ И ЊЕГОВИ ПРОНАЛАСЦИ - Идеје долазе саме

Драгославу Вујићу није проблем да добије идеју како да осмисли нешто ново или да унапреди…
јан 03, 2021

ПРВИ ПУТ У ЧЕТВРТ ВЕКА - Деда Мраз се одмарао

Откако је 1995. године први пут обукао дедамразовско одело, Зоран Томић Тома протеклог…
јан 01, 2021

ПРИЂИ СРЦЕМ 11. ПУТ – За дечји осмех нема препрека

Тај досадни вирус покварио је много тога у прошлој години, одложио, померио, отказао…
дец 27, 2020

ГДЕ СУ, ШТА РАДЕ - ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВ - Харвард превазишао сва очекивања

Некадашњи лознички гимназијалац, ђак генерације и освајач бројних награда на међународним…
дец 18, 2020

ИЗ КОВИДА 2 - Поздрав из црвене зоне

Борба са ковидом-19 траје од марта, а осим оних које је ''ухватио'' вирус, највећи терет…
дец 16, 2020

ХУМАНОСТ РАНКЕ БАЛОТИЋ ИЛИЋ - Помаже Србима у Москви

- Док је мене, ниједан Србин у Москви не сме бити гладан, а и сваку другу помоћ, ако…
дец 15, 2020

ДРАГАНА РАНКОВИЋ ИЗ НОВОГ СЕЛА - Најбољи бармен Дубаија

Бармен године, односно бартендер, у Дубаију је Драгана Ранковић из Новог Села, а награду…
нов 15, 2020

УСПЕХ ОД ПРЕ 35 ГОДИНА - Саставили укрштеницу од скоро седам метара

Када су се пре три и по деценије чланови тадашње енигматске секције…
нов 08, 2020

НОВЕМБАР НА ЈАГОДЊИ - Терапија с видиковца Перуника

Милорад Мићић из Селенца код Љубовије, познатији по надимку Маракана, на планини Јагодњи,…

Грми Ло

дец 23, 2020

УВЕК СА ДЕЦОМ – Новогодишњи пакетићи за децу на Онкологији

Недавно основани огранак удружења ,,Увек са децом" у Лозници, успешно је завршио акцију…
дец 17, 2020

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ - Корона, депресија и млади

Пандемија коронавируса са собом је донела страх, промену начина живота, другачији приступ…
нов 27, 2020

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН - Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних…
нов 27, 2020

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ - Златибор идеално место

Фото-репортажа ''Одмор у доба короне'' Анђеле Лукић, чланице Омладинске редакције…
нов 25, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

Волонтери Канцеларије за младе (КЗМ) осмислили су пројекат ''Зелена идеја'' у оквиру…
нов 25, 2020

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

Зелено-бели дечаци ФК Лозница гостовали су у недељу на стадиону Партизана и одиграли…
нов 24, 2020

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18…
нов 12, 2020

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 - Вирално издање, први пут

У време пандемије драгоцени су иновативне идеје и инспиративни концепти, како медијима…
нов 11, 2020

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа…
нов 10, 2020

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

У спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови прве новембарске недеље…
нов 01, 2020

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Колико знаш о репродуктивном здрављу? Где тражиш одговоре на питања која те занимају? На…
окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"