fbpx

ЖИВОТ У ДОЛИНИ ЈАДРА - Рудник није бања

Укупно су у поступку исељења 62 домаћинства, а цене откупа су у јавности надуване и штетне по нас који живимо у зони посебне намене одакле треба да се селим, каже Раде Филиповић, мештанин Горњих Недељица. Тражили смо да се у зони утицаја наведе и обавеза инвеститора да гарантује безбедност за здравље људи и животиња као и здравствену исправност пољопривредних производа уз мере обештећења, што није прихваћено, каже он. Питано је и шта ће бити са прашином, буком, испаравањем, да ли ће бити здрава земља, немају одговоре, прича Златко Кокановић уз оцену да ако дође рудник, “нема овде живота”

Када се у ово доба године види долина Јадра, тек олистало дрвеће, процветале воћке, њиве, овце по ливадама, јастреб како језди изнад шумарка, тешко се може замислити да би тај пејзаж требало да замени рудник, постројење за прераду руде, тешка механизација, бука и прашина. Да то није немогуће, указују дворишта “ограђена” црвено-белом траком, натписи “приватан посед, и куће без крова, са скинутим и уредно попакованим црепом поред њих. Ово је долина у којој је нађен светски познати јединствени минерал јадарит, назван по њој који ће, изгледа, заувек променити рељеф њеног најлепшег дела.

Неко се спрема за последњу сетву после које ће заувек отићи одавде, неко се већ спаковао, а неко се нада и бори да рудник никада не дође. Један од оних који се налазе у зони будућег рудника због чега мора мењати адресу је Раде Филиповић, законски заступник Удружења грађана "Центар за развој - Јадар". Како каже, тренутно се откупљују земљиште и домаћинства, односно комплетна непокретна имовина у границама зоне посебне намене за рудник и индустријску прераду која је установљена одлуком Владе Србије на површини од око 300 хектара. Захвата катастарске општине Горње Недељице и Слатина, а обухвата та насељена места и Брезјак.

- Укупно су у поступку 62 домаћинства и сва су у некој фази разговора са компанијом. Што се тиче људи у зони посебне намене, они, пре свега, имају пословну понуду, и то нема везе да ли су за или против рудника. Велика већина не би се, сматрам, изјаснила ни за ни против јер нису квалитетно информисани да би могли имати став. Иначе, цене откупа су у јавности надуване, неистините и штетне по нас који живимо у зони посебне намене одакле треба да се селим. Они који нису у зони кажу нам да ћемо се обогатити, а они ће испаштасти тиме што је постојати штетан утицај рудника. Испаде да смо профитери, а сви су заборавили да није једноставно 50, 60 година градити једно домаћинство, прилагодити га свом животу и одједном све напустити, кренути у велики ризик за одрживост. То јавност не интересује - прича Филиповић који, откад зна за себе, живи на садашњој локацији.

Како ће се живети поред рудника?

Он каже је у преговорима који су трајали око две године, “Рио Сава”, преко својих представника, посебно промовисала начело “пуног ефекта заменске вредности”, у преводу - све ово исто, само ново, на новој локацији. Управо је та вредност значајно умањена психолошким “елдорадо” ефектом скока цена некретнина на локалном тржишту, на шта смо их у преговорима упозоравали, каже и додаје да су оштећени и по њиховим полазним принципима као и што је њихов предлог био да цена квадрата стана у новоградњи буде мера стамбеног квадрата у селима. По селима су и агенције за промет некретнина тражиле некретнине за продају и тиме додатно дизале цену. Тако је укупно интересовање штетило и купцима, односно нама и продавцима, јер је удаљило психо-цену од реално оствариве, објашњава стање.

- Говорио сам на састанцима мештана са “Рио Савом” да се нама проблем прави на усвајању Просторног плана да је требало све примедбе тада да поднесемо. Као удружење смо поднели девет примедаба, а обрађивач је позитивно одговорио само на једну - да се у План уврсти изградња моста на Јадру срушеног у поплави 2014. чиме би се повезало осам села. Кључна је била примедба која се тиче људи који живе у зони утицаја, ако му узмеш обрадиву земљу, од чега ће он да живи, да ли је урађена студија шта ће и како ће се живети на овом терену од момента отварања рудника и фабрике. Одговора до данас нема. Већина питања је преко медија погрешно упућено “Рио Тинту” јер су она углавном за државу. “Рудник није бања”, каже један мој комшија. Утицаја ће сигурно бити, каквих - то не знају ни они. Студија о утицају на животну средину још није готова, а она треба да каже прецизно где су “црвене линије”. Себе у пресељају видим не много далеко одавде и, као и остали грађани, чекам одговор где је “црвена линија” да се не бих два пута селио. Тражили смо да се у зони утицаја наведе и обавеза инвеститора да гарантује безбедност за здравље људи и животиња као и здравствену исправност пољопривредних производа уз мере обештећења. То није прихваћемо уз образложење да су обавезе инвеститора предмет посебних процедура и уговора које он спроводи и склапа са државним органима, а не Просторног плана. Кад јесте тако, зашто не дођу и кажу грађанима за шта они гарантују, шта ће бити потписано, да се, ако нешто није у реду, обратимо њима. Тако би се прекинула сва ова дангуба јер људи на основу лоших информација верују у нешто нереално - објашњава он.

Филиповић мисли да ће рудник бити отворен јер се говори о огромној вредности рудног тела, да држава има све у својим рукама и да се у целој овој “еколошкој побуни” локално становништво са правом брине. Мисли да је сада време да се прича о расподели рудне ренте, о привилегијама које би села око рудника требало да имају. Сматра да, ако рудна рента буде седам одсто, бар пола треба да остане овим селима, али да ће се, уколико тај предлог не буде имао ко да легитимише, паре трошити негде другде, а у долини Јадра ће се отворити “рупа” која ће сигурно “у некој мери” донети штетни утицај.

- Не верујем да рудника неће бити, али не би требало дозволити да се 350  хектара најбоље обрадиве земље претвори у депонију. Цео предео од пољопривредног постаје индустријски и важно је од чега ће се живети около рудника - каже Филиповић.

Нема овде живота

Златко Кокановић, потпредседник Удружења грађана “Не дамо Јадар”, заједно са братом обрађује четрдесетак хектара земље. Има тридесетак грла крупне стоке и предају “Имлеку” годишње око сто тона млека. Већи део земље коју обрађују узимају под закуп и у кругу је рудника.

- Отварањем рудника остајемо без тих прихода, кућа је ван зоне, али је земља на месту потенцијалног рудника. Већ две парцеле које сам засејао уз њихову сагласност људи су у међувремену продали, за једну је штета плаћена за другу ћу видети. Рудник ме директно оставља без услова да радим као до сада. По занимању сам ветеринарски техничар тако да су и та моја струка и пољопривредна производња под утицајем рудника и неку будућност не видим. Поред свега тога проблем је што је једно 500-600 метара од моје куће предвиђена главна прерада, постројење где ће се хиљаде тона чврстог стенског материјала дробити. Према подацима “Рио Тинта”, користиће се 320.000 тона сумпорне киселине годишње, дневно је то 875 тона, тражили су водне услове на 120 литара воде у секунди из алувијона Дрине, користиће близу 10.000 кубних метара гаса на сат за сушење, а поднели су захтеве за два далековода 110 киловолти, треба им снага од 60 до 80 мегавати. Раде пут, пругу тако да мењају комплетно окружење.  На моје питање како ће наша општина изгледати за десет година, одговор директорке компаније “Рио Сава” Весне Продановић је - драстично измењена. Перспективе немам, борим се да буде како је било. Питано је и шта ће бити са прашином, буком, испаравањем, да ли ће бити здрава земља, немају одговоре. На конкретна питања не добијам конкрене одговоре - прича он уз оцену да ако дође рудник, “нема овде живота”.

Каже да има петоро деце, његов брат двоје, а у њиховом сокаку на 800 метара је тридесет троје малолетне деце, сви су на линији рудника, а све комшије имају обрадиву земљу у његовом кругу. Сви су мање или више угрожени и он очекује да рудника ипак неће бити.

- Када би се све радило по закону и од државе поштовала правила, рудник никада не би могао бити. Они  имају подршку државе и локалне самоуправе. Из њихове студије се види да су овде угрожена 22 села, 17 лозничких и шест из крупањске општине, односно 19.500 становника, у Просторном плану пише директан утицај рудника на 2.030 хектара и 69 ари. На питање шта је вредније рудна рента или ти људи, ни од кога нисмо добили одговор и нећемо. Најважније је питање да ли ће моћи да се живи овде ако буде рудника. У нашем крају смо имали Столице, Зајачу, “Вискозу” и не треба нам четврта еколошка бомба - каже Кокановић.

Пролеће кити долину Јадра најлепшим бојама, а евентуални долазак рудника неповратно ће променити не само крајолик, него и начин живота у овом крају. Уз све мере које се обећавају на заштити животне средине, све оно што уверавају да ће учинити и држава и инвеститор, слика ће дефинитивно бити другачија. Катастрофална, као што једни тврде, или много боља што кажу други, показаће време. Сигурно је једно, као што рече мештанин, “рудник није бања”. Шта јесте, видеће мештани села у долине Јадра, али не само они.

Просторни план

Одговарајућом уредбом Влада Србије утврдила је Просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит - “Јадар", објављено је 13. марта прошле године у Службеном гласнику. Тај документ је плански основ за развој рудника, индустријског постројења и неопходне инфраструктуре, као и за заштиту, коришћење и уређење простора посебне намене “Јадар”, а у Лозници је био на јавном увиду од 25. новембра до 24. децембра 2019. године. На територији Лознице и Крупња подручје просторног плана заузима 293,9 квадратних километара, а у оквиру њега налазе се делом или у целости четири заштићена подручја од којих је најзначајније Тршић - Троноша. Само лежиште јадарита лоцирано је у долини реке на пољопривредном земљишту, а минерал је на дубини од 100 до 720 метара. Према овом документу, зона рударства простираће се на 854,8 хектара, производно-индустријска на 646,5 хектара, док ће за депоновање индустријског отпада, изградњу приступних саобраћајница и пратеће инфраструктуре бити коришћено 358,5 хектара. За потребе развоја пројекта "Јадар" предвиђа се откуп земљишта и непокретности и пресељење домаћинстава из обухвата комплекса посебне намене.

Јадарит

Подсетимо, лежишта литијум-бората светске класе компанија “Рио Тинто” открила је код Лознице 2004. године. Садржи јадарит, нови јединствени минерал литијум-натријум-боросиликат који је пронађен једино у Србији. Приликом једне од посета Лозници, председница Владе Ана Брнабић оценила је да “Јадар” има огроман потенцијал, не само за Лозницу и регион, него за целу Србију. Неки тако не мисле па су од октобра прошле године почели протести против отварања рудника.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Две трећине новозаражених у Шапцу

У ЧАСТ МИЛОША ЋИРКОВИЋА - Откривен споменик шумару, хероју с Космета

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

септембар 25, 2021 524

НАШИ СМО - Кодекс

“У Србији је превише било политичких непријатељстава, много смо енергије потрошили на међусобне сукобе, скоро до истребљења. Дошло је крајње време да се политички живот у Србији подигне на ниво да можемо да се разликујемо, да будемо различити по многим…
сеп 18, 2021 636

 НАШИ СМО - Комшилук

Крилатица да ти добар комшија често вреди више од рода рођеног потврдила се, сигурно, већини нас без обзира на то да ли живимо у становима или породичним кућама. Истина, добри комшијски односи, чини се, били су редовнија појава у годинама за које смо већ поскидали календаре са зидова, мада, треба…
сеп 11, 2021 384

НАШИ СМО - Испод жита

Кажу да је фора у мађионичарским триковима што вам је главни штос све време пред очима, али мађионичар изводи сувишне покрете, тако одвлачи пажњу и стално вам промиче суштина трика. Слично том посматрачу, многи од нас покушавају да схвате гомилу дешавања која нам скрећу пажњу и продају маглу…
сеп 04, 2021 429

НАШИ СМО - Браћа

Стварно бих волела да знам да ли негде у свету постоји народ који више ламентира над својом неслогом, а кроз целу историју упорно ради у њену корист. Мени је фасцинантан тај наш менталитет пун страсне љубави и мржње, пркоса и подаништва, правдољубивости и неправичности, истинољубивости и…
авг 28, 2021 858

НАШИ СМО - Живци

Овај свет зрео је за једног доброг психијатра и колективну терапију контроле беса. Озбиљно. Некада су људи били много смиренији, бар већина, није им био кратак фитиљ ни танки живци иако су сигурно имали својих мука и проблема. Каквих год јер свакоме је његова мука највећа. Ово данас све танких…

Репортажа

авг 22, 2021

ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА - Миле Пишоња поново на “зиду смрти”

Када је на недавном скупу бајкера у Човић Пољу (РС) Милисав Илић из Лознице угледао…
авг 09, 2021

ПАНТЕЛИНДАН У РАЂЕВИНИ - Крупањски вашар никад посећенији

Пантелиндански вашар у Крупњу организован је данас у срцу Рађевине и после прошлогодишње…
авг 07, 2021

15. ДРИНСКА РЕГАТА – Дрином плове и Бразилци

Око осам хиљада стотину и двадесет километара далеко од свог родног краја јутрос се за…
авг 01, 2021

ТОДОРОВИЋИ У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ - Обележили три века фамилије

Више од две стотине Тодоровића окупило се прошле недеље на породичном скупу да обележи…
јул 31, 2021

ПРИЧА О ПОПУЛАРНОЈ “БОГИЊИ” - За “ајкулу” или “жабу” нема цене

Када се недавно појавила на ауто-скупу у Клупцима, својом лепотом засенила је много млађе…
јул 10, 2021

ЈУБИЛАРНА ДРИНСКА РЕГАТА – Повратак у живот

Чамац до чамца, а сваки препун учесника јубиларне 20. Дринске регате који с нестрпљењем…
јул 05, 2021

11. ДАНИ МЕЂАША – Кад се добре комшије окупе

На Мачковом камену, после једногодишње паузе због епидемије коронавируса, јуче су се…
јун 12, 2021

ОДРЖАНА 11. „СКОБАЉИЈАДА И ГУРМАНИЈАДА“ - Кулинарски мириси крај зелене Дрине

Једанаеста „Скобаљијада и гурманијада“, окупила је данас у Малом Зворнику близу стотину…
мај 30, 2021

ФУДБАЛЕР ВЛАДИМИР МОЛЕРОВИЋ ПО ПОВРАТКУ ИЗ ИНДИЈЕ - Четири месеца од собе до стадиона

Са Балкана је свега неколико фудбалера играло у Индији, а међу њима је и Владимир…
мај 23, 2021

ШАМПИОН АМЕРИКЕ, НАЈБОЉИ СТУДЕНТ ОДСЕКА, ЛОЗНИЧАНИН МИРОСЛАВ МАРКОВИЋ - С титулама у будућност

Лозничанин Мирослав Марковић ових дана постао је шампион САД са фудбалским тимом свог…

Грми Ло

сеп 06, 2021

КОМС У ЛОЗНИЦИ – Да се чују млади

Представници Kровне организације младих Србије (КОМС), највишег независног представничког…
авг 13, 2021

У ЛОЗНИЦИ – Празник младих кроз спорт, екологију, културу и добру забаву

Млади Лознице обележили су јуче и прекјуче свој дан спровођењем неколико активности.…
мар 24, 2021

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ - Друштвене мреже нису стваран живот

Интернет је постао место на којем нас могу вребати опасности и злонамерни људи чија су…
мар 13, 2021

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА МЛАДИХ – Ауто-пут образовања

Неформална група “Покрени се!” из Србије и веб платформа “Eureka Zone” из БиХ покренули…
мар 08, 2021

УЗ ДАН ЖЕНА – Дуг пут до равноправности

Дан жена, Women’s day, El dia de la Mujer… Много језика, а једно значење. Дан када су…
феб 17, 2021

ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА - Можемо сви - можеш и ти

Дан деце оболеле од рака обележен је у понедељак у Улици Јована Цвијића, у складу са…
феб 13, 2021

ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Припреме на Златибору

Омладинска селекција ФК Лозница налази се од јуче на припремама на Златибору. Момци ће…
дец 23, 2020

УВЕК СА ДЕЦОМ – Новогодишњи пакетићи за децу на Онкологији

Недавно основани огранак удружења ,,Увек са децом" у Лозници, успешно је завршио акцију…
дец 17, 2020

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ - Корона, депресија и млади

Пандемија коронавируса са собом је донела страх, промену начина живота, другачији приступ…
нов 27, 2020

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН - Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних…
нов 27, 2020

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ - Златибор идеално место

Фото-репортажа ''Одмор у доба короне'' Анђеле Лукић, чланице Омладинске редакције…
нов 25, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

Волонтери Канцеларије за младе (КЗМ) осмислили су пројекат ''Зелена идеја'' у оквиру…
нов 25, 2020

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

Зелено-бели дечаци ФК Лозница гостовали су у недељу на стадиону Партизана и одиграли…
нов 24, 2020

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18…
нов 12, 2020

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 - Вирално издање, први пут

У време пандемије драгоцени су иновативне идеје и инспиративни концепти, како медијима…
нов 11, 2020

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа…
нов 10, 2020

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

У спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови прве новембарске недеље…
нов 01, 2020

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Колико знаш о репродуктивном здрављу? Где тражиш одговоре на питања која те занимају? На…
окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"