fbpx

ИМАШ ПРАВО (4) - Страх не сме бити јачи од мобинга

Људи који доживе мобинг на радном месту ретко се одлучују да потраже заштиту страхујући од отказа или да неће имати довољно доказа као ни сведока који би поткрепили њихове тврдње.  Мобинг је санкционисан Законом о спречавању злостављања на раду,  а постоји више адреса на које се жртве могу обратити за помоћ и подршку

Реч мобинг обухвата много тога што некоме може да се догоди на радном месту. Израз мобинг (mobbing) потиче од енглеског глагола то моб, што значи бучно навалити или насрнути у маси. Употребљава се када некога на послу систематски малтретирају, понижавају, застрашују, омаловажавају његов рад, намећу му услове рада или радне задатке који за друге не важе, сексуално узнемиравају,  намерно му угрожавају здравље, покушавају да га изолује од других колега, наведу да да отказ. Другим речима- када се послодавац или неко од надређених труди да запосленом на сваки начин упропасти и загорча живот.

Када захтевима нема краја

На било ком радном месту запосленога може малтретирати послодавац или шеф, али и директор, колега или више њих, а ни жртва не мора бити појединац већ и група радника. Мобинг није само директно малтретирање већ  подстицање или навођење других да то некоме чине. Да би неко неприхватљиво понашање било мобинг,  није довољно да се догоди једанпут, већ мора да се понавља. Уколико је неки колега једног дана “устао на леву ногу” и није хтео да разговара, или је био дрзак према некоме, то не значи мобинг ни потребу да запослени тражи заштиту од послодавца, али уколико то постане пракса, онда је потребно то учинити. Међутим, уколико је реч о сексуалном узнемиравању, онда је потребно одмах реаговати и после првог таквог понашања затражити заштиту послодавца. Пракса показује да пријава за мобинг нема, или их има врло мало не зато што је стање идеално, већ што се запослени на тај корак тешко одлучују у страху да ће или остати без посла ако пријави послодавца за злостављање, али други више неће наћи када се сазна да је пријавио мобинг. У Већу савеза самосталних синдиката у Лозници кажу да нису имали случајеве чистог мобинга и да им због тога нико није обраћао. И у инспекцији рада тврде да одавно нису имали ниједан такав случај.

Саговорници Лозничких новости, који су га доживели, кажу да их то не чуди јер осим страха од последица пријављивања, мобинг је тешко и доказати, нарочито ако нико није вољан да посведочи.

- Радио сам код приватника за машином. У почетку је све мање-више било коректно, али је онда послодавац почео да поставља додатне захтеве. Тако је осим посла за машином тражио да се помогне код убацивања огрева, па намештаја, онда да се после радног времена иде код њега и помаже у грађевинским радовима на новом објекту. Ишао је дотле да би ме чим дођем кући са посла одмах звао да се вратим, да радим нешто што није било у опису мог радног места на које сам примљен. То сам трпео неко време, а онда видео да је он све осионији и на крају дао отказ. Нисам се жалио ни тражио правде јер знам да би то значило да ћу други посао тешко или никада више наћи - каже Лозничанин који је на својој кожи осетио једну врсту мобинга.

Трпљење није решење

Наш други саговорник такође је прошао кроз искуство мобинга само на обрнут начин.

- Замерио сам се шефу када сам му јавно указао да греши у једном случају. То је била професионална размена мишљења, бар сам ја тако мислио. Међутим, он је то схватио као мој атак на њега или јавно понижење па је, уместо да размисли о примедби и, евентуално, предупреди штетне последице по фирму, кренуо да ме омаловажава на сваком кораку и као радника и као човека. Данима је узимао посао “са мог стола” и давао га другима, а ја сам седео беспослен. Или би рекао да то што радим не ваља, и враћао би ми предмет у недоглед, све док рокови не исцуре. Надао сам се да ће колеге које то гледају реаговати, поготову што је њих затрпавао мојим послом, али они су ћутали. Нико са мном није ни реч проговарао о томе. Било ми је јасно да су они тиме добили поруку да могу проћи исто као и ја и да су се плашили чак и да са мном попију кафу. Истовремено кренула је и прича да нас је превише и да ће бити отпуштања. Сви смо знали да није тако, да нас нема довољно за обим посла који смо имали, али ушао је страх међу људе и можда су се неки понадали, ако већ неко треба да иде, онда боље да то будем ја него они. Издржао сам све то јер нисам имао коме да се пожалим нити ко да посведочи у моју корист. Знао сам да попијем антидепресив пре него што кренем на посао надајући се да нешто ипак мора да се догоди, али био сам чврсто решен да не дајем отказ.  И био сам у праву, издржао сам дан дуже од њега - каже наш саговорник, тврдећи да није усамљен.

Знајући да се данас посао тешко налази, а лако губи, да се радним споровима не види крај многи трпе на радном месту већи или мањи степен иживљавања појединих послодаваца који запослене неретко третирају као своју личну својину. Свесни су да они нису у позицији да се натежу по судовима и чекају када ће истерати правду јер те месеце, а углавном године, морају од нечега да живе и прехране породицу. На темељу тог страха, углавном, и почива самопоуздање злостављача и губитак самопоуздања жртве.

Али не сме тако да буде.  Први корак је рећи неком, колеги, пријатељу, ако немате поверење у послодавца, или ако је он тај који вас злоставља, посаветујте  се са неком од организација које се баве превенцијом и заштитом од мобинга, обратите се изабраном доктору, ако осећате психофизичке последице, и обавезно водите белешке о свему што се догађа на вашем радном месту.

Направите свој план како да се одупрете и заштитите јер имате право на одбрану свог достојанства и свог радног места. 

И ово је мобинг

- Оговарање – када се тенденциозно шире злонамерне информације о другој  особи.

- Извргавање руглу физичких и психичких карактеристика жртве

- Изолација

- Задржавање битних информација како би жртва донела погрешне одлуке

- Затрпавање бесмисленим додатним радним задацима

- Ускраћивање радних задатака и систематско игнорисање

- Систематска претерана критика

- Сексуално узнемиравање и уцењивање

Превенција

У Закону од спречавању злостављања на раду стоји да је послодавац  дужан да запосленог, пре ступања на рад, писменим путем обавести о забрани вршења злостављања и правима, обавезама и одговорностима запосленог и послодавца у вези са забраном злостављања, у складу са овим законом. Послодавац је дужан да, у циљу препознавања, превенције и спречавања злостављања, спроводи мере обавештавања и оспособљавања запослених и њихових представника да препознају узроке, облике и последице вршења злостављања. Како се наводи, послодавац је дужан да запосленог заштити од злостављања, у складу са овим законом.

Привремена мера

Ако запосленом који сматра да је изложен злостављању према мишљењу службе медицине рада прети непосредна опасност по здравље или живот или ако му прети опасност од настанка ненакнадиве штете, послодавац је дужан да, до окончања поступка, запосленом који се терети за злостављање изрекне једну од следећих мера: премештај у другу радну околину - на исте или друге послове, односно радно место, у складу са законом или  удаљење са рада уз надокнаду зараде, у складу са законом.

Рокови

Право на подношење захтева за заштиту од злостављања код послодавца  застарева у року од шест месеци од дана када је злостављање учињено. Рок почиње да тече од дана када је последњи пут “извршено понашање које представља злостављање”.

За време трајања рока и за време вођења поступка посредовања не теку рокови застарелости прописани законом за утврђивање одговорности запосленог за непоштовање радне дисциплине, односно повреду радне дужности.

Право да поднесе тужбу против послодавца због злостављања на раду или у вези са радом има и запослени који није задовољан исходом поступка заштите од злостављања код послодавца, у року од 15 дана од дана достављања обавештења, односно одлуке.

Тужбом се не може побијати законитост појединачног акта послодавца којим је решавано о правима, обавезама и одговорностима запосленог из радног односа. Против тог акта запослени има право на судску заштиту - у складу са посебним законом којим је прописана судска заштита.

СОС мобинг 0800 300 601

Ово је број телефона који је отворила Агенција за мирно решавање спорова при Министарству рада. Позиви су бесплатни, а поред информација могу се добити и правни савети како поступити у случајевима злостављања на раду.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ИМАШ ПРАВО (3) - Ћутање из страха

ИМАШ ПРАВО (2) - Без страха од белог мантила

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

септембар 25, 2021 565

НАШИ СМО - Кодекс

“У Србији је превише било политичких непријатељстава, много смо енергије потрошили на међусобне сукобе, скоро до истребљења. Дошло је крајње време да се политички живот у Србији подигне на ниво да можемо да се разликујемо, да будемо различити по многим…
сеп 18, 2021 638

 НАШИ СМО - Комшилук

Крилатица да ти добар комшија често вреди више од рода рођеног потврдила се, сигурно, већини нас без обзира на то да ли живимо у становима или породичним кућама. Истина, добри комшијски односи, чини се, били су редовнија појава у годинама за које смо већ поскидали календаре са зидова, мада, треба…
сеп 11, 2021 385

НАШИ СМО - Испод жита

Кажу да је фора у мађионичарским триковима што вам је главни штос све време пред очима, али мађионичар изводи сувишне покрете, тако одвлачи пажњу и стално вам промиче суштина трика. Слично том посматрачу, многи од нас покушавају да схвате гомилу дешавања која нам скрећу пажњу и продају маглу…
сеп 04, 2021 433

НАШИ СМО - Браћа

Стварно бих волела да знам да ли негде у свету постоји народ који више ламентира над својом неслогом, а кроз целу историју упорно ради у њену корист. Мени је фасцинантан тај наш менталитет пун страсне љубави и мржње, пркоса и подаништва, правдољубивости и неправичности, истинољубивости и…
авг 28, 2021 860

НАШИ СМО - Живци

Овај свет зрео је за једног доброг психијатра и колективну терапију контроле беса. Озбиљно. Некада су људи били много смиренији, бар већина, није им био кратак фитиљ ни танки живци иако су сигурно имали својих мука и проблема. Каквих год јер свакоме је његова мука највећа. Ово данас све танких…

Репортажа

авг 22, 2021

ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА - Миле Пишоња поново на “зиду смрти”

Када је на недавном скупу бајкера у Човић Пољу (РС) Милисав Илић из Лознице угледао…
авг 09, 2021

ПАНТЕЛИНДАН У РАЂЕВИНИ - Крупањски вашар никад посећенији

Пантелиндански вашар у Крупњу организован је данас у срцу Рађевине и после прошлогодишње…
авг 07, 2021

15. ДРИНСКА РЕГАТА – Дрином плове и Бразилци

Око осам хиљада стотину и двадесет километара далеко од свог родног краја јутрос се за…
авг 01, 2021

ТОДОРОВИЋИ У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ - Обележили три века фамилије

Више од две стотине Тодоровића окупило се прошле недеље на породичном скупу да обележи…
јул 31, 2021

ПРИЧА О ПОПУЛАРНОЈ “БОГИЊИ” - За “ајкулу” или “жабу” нема цене

Када се недавно појавила на ауто-скупу у Клупцима, својом лепотом засенила је много млађе…
јул 10, 2021

ЈУБИЛАРНА ДРИНСКА РЕГАТА – Повратак у живот

Чамац до чамца, а сваки препун учесника јубиларне 20. Дринске регате који с нестрпљењем…
јул 05, 2021

11. ДАНИ МЕЂАША – Кад се добре комшије окупе

На Мачковом камену, после једногодишње паузе због епидемије коронавируса, јуче су се…
јун 12, 2021

ОДРЖАНА 11. „СКОБАЉИЈАДА И ГУРМАНИЈАДА“ - Кулинарски мириси крај зелене Дрине

Једанаеста „Скобаљијада и гурманијада“, окупила је данас у Малом Зворнику близу стотину…
мај 30, 2021

ФУДБАЛЕР ВЛАДИМИР МОЛЕРОВИЋ ПО ПОВРАТКУ ИЗ ИНДИЈЕ - Четири месеца од собе до стадиона

Са Балкана је свега неколико фудбалера играло у Индији, а међу њима је и Владимир…
мај 23, 2021

ШАМПИОН АМЕРИКЕ, НАЈБОЉИ СТУДЕНТ ОДСЕКА, ЛОЗНИЧАНИН МИРОСЛАВ МАРКОВИЋ - С титулама у будућност

Лозничанин Мирослав Марковић ових дана постао је шампион САД са фудбалским тимом свог…

Грми Ло

сеп 06, 2021

КОМС У ЛОЗНИЦИ – Да се чују млади

Представници Kровне организације младих Србије (КОМС), највишег независног представничког…
авг 13, 2021

У ЛОЗНИЦИ – Празник младих кроз спорт, екологију, културу и добру забаву

Млади Лознице обележили су јуче и прекјуче свој дан спровођењем неколико активности.…
мар 24, 2021

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ - Друштвене мреже нису стваран живот

Интернет је постао место на којем нас могу вребати опасности и злонамерни људи чија су…
мар 13, 2021

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА МЛАДИХ – Ауто-пут образовања

Неформална група “Покрени се!” из Србије и веб платформа “Eureka Zone” из БиХ покренули…
мар 08, 2021

УЗ ДАН ЖЕНА – Дуг пут до равноправности

Дан жена, Women’s day, El dia de la Mujer… Много језика, а једно значење. Дан када су…
феб 17, 2021

ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА - Можемо сви - можеш и ти

Дан деце оболеле од рака обележен је у понедељак у Улици Јована Цвијића, у складу са…
феб 13, 2021

ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Припреме на Златибору

Омладинска селекција ФК Лозница налази се од јуче на припремама на Златибору. Момци ће…
дец 23, 2020

УВЕК СА ДЕЦОМ – Новогодишњи пакетићи за децу на Онкологији

Недавно основани огранак удружења ,,Увек са децом" у Лозници, успешно је завршио акцију…
дец 17, 2020

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ - Корона, депресија и млади

Пандемија коронавируса са собом је донела страх, промену начина живота, другачији приступ…
нов 27, 2020

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН - Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних…
нов 27, 2020

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ - Златибор идеално место

Фото-репортажа ''Одмор у доба короне'' Анђеле Лукић, чланице Омладинске редакције…
нов 25, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

Волонтери Канцеларије за младе (КЗМ) осмислили су пројекат ''Зелена идеја'' у оквиру…
нов 25, 2020

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

Зелено-бели дечаци ФК Лозница гостовали су у недељу на стадиону Партизана и одиграли…
нов 24, 2020

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18…
нов 12, 2020

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 - Вирално издање, први пут

У време пандемије драгоцени су иновативне идеје и инспиративни концепти, како медијима…
нов 11, 2020

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа…
нов 10, 2020

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

У спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови прве новембарске недеље…
нов 01, 2020

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Колико знаш о репродуктивном здрављу? Где тражиш одговоре на питања која те занимају? На…
окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"