fbpx

ЈАДАРИТ: ЧЕГА СЕ ПЛАШЕ ЛОЗНИЧАНИ (1) - Благостање или депонија Европе

Приближавање рока за отварање рудника јадарита на територији Града Лознице отвара све више питања и страховања грађана да би штета по здравље људи и животну средину могла бити неупоредиво већа од економске добити. Реализацијом овог пројекта желимо да се приближимо том одговору кроз јавни дијалог у којем ће учествовати све заинтересоване стране - шта тачно доноси евентуална експлоатација јадарита, бољитак или еколошку катастрофу

Лозница спада у ред средње развијених градова, а републичка и локална власт верују да ће долазак “Рио Тинта” и почетак експлоатације литијума врло брзо препородити не само долину Јадра, него и цело Подриње. Поучени лошим искуствима из претходних 150 година када се град развијао кроз рударство и индустрију претварајући се у еколошку црну рупу Европе чије се последице и данас осећају, грађани су се побунили и сваким даном расте отпор према доласку компаније “Рио Тинто” која вуче веома лошу репутацију из других делова света где се, такође, бавила рударством.

И док, још увек, без опипљивих аргумената до Лознице стижу уверавања из “Рио Тинта” да ће у раду примењивати највише еколошке стандарде, а из Владе Србије да ништа неће бити учињено на штету животне средине, грађани Лознице кажу да су слична обећања добијали и ранијих деценија и да су остављани на милост и немилост неодговорним компанијама, а да су на крају иза њих “поспремали” они и држава, као и да за нарушавање њиховог здравља никада нико није одговарао. Неки од тих проблема су и даље актуелни.

Зајача, “Вискоза”...

Иза некадашњег РТБ “Зајача”, највећег произвођача антимона у Европи, који је приватизован 2006. године, остала су затрпана рударска окна са свом опремом, депоније и јаловишта. Нови власник, компанија “Фармаком”, није ни покушавао да поново отвори окна већ се определио да топи олово из старих акумулатора. Иза њега за само неколико година остала су још два јаловишта надомак центра села, а на депонији која се простирала на неколико десетина хектара, око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, олова и осталих тешких метала. За санацију из буџета Србије 2016. године издвојено је 216 милиона динара, али санација још увек није у потпуности завршена.

То, међутим, није био и најскупљи цех - платили су га мештани Зајаче, најпре бројни рудари са тешким обољењима проузрокованим тровањем крви тешким металима, а 2011. откривено је олово у крви њихове деце и унука. Рађено је неколико анализа, а мерења су показала присуство олова у крви од 10 до 41 микрограм по децилитру крви, а чак код 87 одсто деце граница је била прекорачена. Због високих концентрација тешких метала и бактерија, у Зајачи је 2014. потпуно забрањена употреба воде са сеоског водовода. Локална самоуправа  је била принуђена да изгради нову водоводну мрежу и у Зајачу доведе воду из градског водовода. Поплава је 2014. покренула јаловиште на Столицама са 1,2 милиона тона опасних тешких метала попут олова, арсена и антимона. Изливање је почело 20. маја и до 10. септембра око 30 до 40 процената загађене јаловине излило се у Костајничку реку и касније доспело у Јадар и Дрину. Тешким металима тада је загађено и око 360 хектара поплављеног пољопривредног земљишта. У извештају Светске банке, ЕУ и УН, ова локација била је истакнута као један од највећих, ако не и највећи еколошки проблем изазван поплавом 2014. године. Коначна санација јаловишта рудника Столице почела је у лето 2016. и окончана је после неколико месеци рада. Тај посао је финансиран из републичког буџета. За тровање људи и животне средине нико није одговарао. Према најновијим информацијама, нови власник Рудника и топионице “Зајача” такође планира да се бави рециклажом старих акумулатора, односно производњом олова из секундарних сировина.

И иза “Вискозе”, хемијског гиганта који је подигао модерну Лозницу, остали су бројни  проблеми. Град је пола века трован опасним материјама као што је угљен-дисулфид (CS2), а након пропалих приватизација, у складиштима је остало 550 тона CS2. Измештање је платила Република Србија, али тај посао никада није изведен до краја. У необезбеђеним складиштима остало је више тона разних других опасних хемијских материја. 

Од 2004. до 2019. године  грађани Лознице су живели у страху од изливања цијанидне соли из буради у кругу пропале Фабрике аутотракторских кочница у центру града. Ни тај проблем нису решили ни стари ни нови власници фабрике него држава новцем свих грађана Србије. Нити је било ко одговарао због изазивања опасности по животе људи.

Тежак мираз

У таквим околностима грађани су са већим подозрењем почели да прате и истражују све што је везано за налазиште јадарита у долини Јадра, али и прва упозорења домаћих стручњака да би експлоатација те руде, из које би се издвајли литијум и бор, била под бројним ризицима и несагледивим последицама по животну средину и здравље људи. Пуних 15 година, колико су трајали истражни радови, до јавности су стизале врло оскудне званичне информације, а тек у марту прошле године, пошто је држава донела Просторни план посебне намене “Јадар”, видело се да је за експлоатацију потребно скоро 294 квадратна километара на територији Лознице и Крупња. Оно што изазива посебну забринутост јесте и изградња постројења на обали Корените које ће користити 100 вагона сумпорне киселине, натријум-хидроксида и хлороводоничне киселине. Како се спомиње у јавности, рудник ће црпети и воду из Дрине и то цевоводом пречника једног метра, кроз који би се вода из ње довела и користила за прераду литијума. Након тога, та отпадна вода ће се испуштати у Јадар, па у Дрину а извесно је да ће речним током стићи и до Црног мора. Врло брзо грађани су се организовали и покренули протесте тврдећи да јавна расправа није била добро организована јер је недостајала Студија утицаја на животну средину. Они тврде да ће се за сваки килограм литијума депоновати 50 килограма отровне шљаке чиме ће се Србија претворити у индустријску депонију Европе. Планирано је да се расели 80 домаћинстава, одузме 300 хектара пољопривредног земљишта од 335 власника и изгради депонија на најплоднијем земљишту дужине 2.000 метара, ширине 500 и висине 40 метара. Такође, грађани упозоравају да рудник може да угрози и међународно подручја птица и биоразноликости на планинама Иверак и Цер.

Посебну забринутост Лозничани, али и део стручне јавности, изражавају за старо археолошко налазиште “Пауље” где се налази и 50 великих тумула од којих је до 2019. истражено  свега 27.  Тај локалитет се сматра најзначајнијим археолошким налазиштем из позног бронзаног доба у Србији и једно од најзначајнијих у ширем региону средњег Балкана. Зато се често потеже за аргументом да су због рудника ове компаније у западној Аустралији уништене пећине Абориџина старе 46.000 година које припадају и светској културној баштини.

“Да сачувамо Европу”

Да ће будући рудник променити начин и квалитет живота људи не само оних који ће бити присиљени да се иселе, него и оних који остану да живе у тој зони, упозоравано је на протесту 29. јула ове године  уочи заседања Скупштине града на којој је усвојен предлог одлуке Просторног плана Лознице. Грађани и организације дигли су глас против документа којим се, како тврде, “широм отварају врата реализацији пројекта “Јадар” и евентуалном отварању рудника компаније “Рио Тинто”, али су га одборници изгласали.

Захтеви противника рудника иду од мораторијума на даља поступања све док не буде објављена студија утицаја на животну средину, до потпуног одустајања од давања концесија “Рио Тинту”. Из “Рио Тинта” стижу уверавања да је израда студије у току, да ће садржај тешких метала у индустријском отпаду бити приближно исти садржају који је присутан у земљишту, да ће одлагалиште бити обложено непропусним материјалом који ће штитити подземне воде и земљу као и да су спремни да дају одговоре на сва питања грађана.

Новинари немају приступ разговорима, а “Рио Тинто” са медијима комуницира углавном преко саопштења. Са друге стране, локална удружења грађана и еколошки покрети тврде да не добијају позиве за дијалог и да се он одвија у контролисаним условима, само са председницима месних заједница и грађанима који се не противе отварању рудника. Тренутно је “статус кво”, држава и компанија тврде да ће све бити рађено по највишим еколошким стандардима, а из више удружења грађана забринутих за будућност животне средине у долини Јадра, али и Србије, поручују да рудника “неће бити”. Одговора ко је у праву за сада нема, а у међувремену је “Рио Тинто” кренуо у офанзивнију медијску кампању под слоганом “Заједно имамо шансу да сачувамо планету”  којим позива грађане Србије да заједничким снагама обезбеде опстанак наше планете.

ЕЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ПРВА ОМЛАДИНСКА ЛИГА – Повратак у колосек

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА – Само да заживи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

децембар 04, 2021 994

НАШИ СМО - Моје

Када овај текст угледа светлост дана, већ ће бити познато да ли ће председник Србије потписати Указ о проглашењу Закона о експропријацији или не. Ја навијам да га не потпише, чак гајим огромну наду да неће иако је данас (уторак) рекао “Чини ми се да ћу…
нов 27, 2021 356

НАШИ СМО - Буна

Ако би неко вратио календар само две године уназад, схватили бисмо да ова 2021, као ни претходна, нису најгоре, најлуђе, најнепредвидљивије или најшокантније. Наравно, не треба сметнути с ума садашње свакодневне извештаје о преминулима због ковида-19, што апсолутно није за поређење са било чим, али…
нов 20, 2021 321

НАШИ СМО - Милионче

Србија иде у Катар на Светско првенство у фудбалу. Шта је и како је било, зна свако ко воли “најважнију споредну ствар на свету”, Митрогол је наставио да решета, Пикси је показао да је вера у успех, успеха пола и сада остаје да се прича настави за годину дана. Коначно, радост и од репрезентативног…
нов 13, 2021 1097

НАШИ СМО - Вишак

Жена је била на боловању због короне, у дану када јој је истицало боловање, доктор га је продужио јер опоравак није био такав да може безбедно да се врати на посао. У истом том дану позвали су је са посла да дође на “информативни разговор” где јој је саопштено да је проглашена за технолошки вишак и…
нов 06, 2021 442

НАШИ СМО - Падеж(и)

Шта би данас рекао Вук Караџић када би прошетао својим завичајем и чуо говор својих Јадрана, Подрињаца, али и земљака широм Србије, тешко је и замислити, а колико би их разумео у “ери компјутера” и невероватно брзог развоја технологије, можемо се само запитати. Логично је да се пуно тога променило,…

Репортажа

нов 03, 2021

ДРАГАН ГАЈИЋ ОСТВАРИО САН - На бини са идолима

Музичару Драгану Гајићу из Лознице, који је у Нови Сад отишао због факултета, али и већих…
окт 18, 2021

''ПЛОДОВИ РАЂЕВИНЕ'' - Кад Вук кува срнетину

Када су пре две године обећали да ће следећи ''Плодови Рађевине'' бити још бољи,…
авг 22, 2021

ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА - Миле Пишоња поново на “зиду смрти”

Када је на недавном скупу бајкера у Човић Пољу (РС) Милисав Илић из Лознице угледао…
авг 09, 2021

ПАНТЕЛИНДАН У РАЂЕВИНИ - Крупањски вашар никад посећенији

Пантелиндански вашар у Крупњу организован је данас у срцу Рађевине и после прошлогодишње…
авг 07, 2021

15. ДРИНСКА РЕГАТА – Дрином плове и Бразилци

Око осам хиљада стотину и двадесет километара далеко од свог родног краја јутрос се за…
авг 01, 2021

ТОДОРОВИЋИ У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ - Обележили три века фамилије

Више од две стотине Тодоровића окупило се прошле недеље на породичном скупу да обележи…
јул 31, 2021

ПРИЧА О ПОПУЛАРНОЈ “БОГИЊИ” - За “ајкулу” или “жабу” нема цене

Када се недавно појавила на ауто-скупу у Клупцима, својом лепотом засенила је много млађе…
јул 10, 2021

ЈУБИЛАРНА ДРИНСКА РЕГАТА – Повратак у живот

Чамац до чамца, а сваки препун учесника јубиларне 20. Дринске регате који с нестрпљењем…
јул 05, 2021

11. ДАНИ МЕЂАША – Кад се добре комшије окупе

На Мачковом камену, после једногодишње паузе због епидемије коронавируса, јуче су се…
јун 12, 2021

ОДРЖАНА 11. „СКОБАЉИЈАДА И ГУРМАНИЈАДА“ - Кулинарски мириси крај зелене Дрине

Једанаеста „Скобаљијада и гурманијада“, окупила је данас у Малом Зворнику близу стотину…

Грми Ло

сеп 06, 2021

КОМС У ЛОЗНИЦИ – Да се чују млади

Представници Kровне организације младих Србије (КОМС), највишег независног представничког…
авг 13, 2021

У ЛОЗНИЦИ – Празник младих кроз спорт, екологију, културу и добру забаву

Млади Лознице обележили су јуче и прекјуче свој дан спровођењем неколико активности.…
мар 24, 2021

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ - Друштвене мреже нису стваран живот

Интернет је постао место на којем нас могу вребати опасности и злонамерни људи чија су…
мар 13, 2021

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА МЛАДИХ – Ауто-пут образовања

Неформална група “Покрени се!” из Србије и веб платформа “Eureka Zone” из БиХ покренули…
мар 08, 2021

УЗ ДАН ЖЕНА – Дуг пут до равноправности

Дан жена, Women’s day, El dia de la Mujer… Много језика, а једно значење. Дан када су…
феб 17, 2021

ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА - Можемо сви - можеш и ти

Дан деце оболеле од рака обележен је у понедељак у Улици Јована Цвијића, у складу са…
феб 13, 2021

ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Припреме на Златибору

Омладинска селекција ФК Лозница налази се од јуче на припремама на Златибору. Момци ће…
дец 23, 2020

УВЕК СА ДЕЦОМ – Новогодишњи пакетићи за децу на Онкологији

Недавно основани огранак удружења ,,Увек са децом" у Лозници, успешно је завршио акцију…
дец 17, 2020

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ - Корона, депресија и млади

Пандемија коронавируса са собом је донела страх, промену начина живота, другачији приступ…
нов 27, 2020

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН - Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних…
нов 27, 2020

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ - Златибор идеално место

Фото-репортажа ''Одмор у доба короне'' Анђеле Лукић, чланице Омладинске редакције…
нов 25, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

Волонтери Канцеларије за младе (КЗМ) осмислили су пројекат ''Зелена идеја'' у оквиру…
нов 25, 2020

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

Зелено-бели дечаци ФК Лозница гостовали су у недељу на стадиону Партизана и одиграли…
нов 24, 2020

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18…
нов 12, 2020

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 - Вирално издање, први пут

У време пандемије драгоцени су иновативне идеје и инспиративни концепти, како медијима…
нов 11, 2020

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа…
нов 10, 2020

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

У спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови прве новембарске недеље…
нов 01, 2020

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Колико знаш о репродуктивном здрављу? Где тражиш одговоре на питања која те занимају? На…
окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"