fbpx

НАШИ СМО - Додикизам

У политичкој теорији постоји више дефиниција популизма којем прибегавају политичари јуришајући на власт или борећи се да на њој остану. Свуда их има, од најразвијенијих до најнеразвијенијих земаља света, немају јасну идеологију, представљају се као борци против корумпиране елите и заштитници интереса народа. Они су искључиви, манипулативни, нетолерантни и отуда за сваког озбиљног политичара била би велика увреда да га неко окарактерише као популисту. Грађани, међутим, углавном, у њима не уочавају те особине зато што их доживљавају као једног од нас - баш како се у психологији политичког понашања и дефинише вођа - као један од нас. Зато та вештина не делује много компликована - народу треба говорити оно што народ воли да чује, добро је обећавати што чешће и што више, нарочито у кризним ситуацијама, пожељно је стално указивати на непријатеље, спољне и нарочито унутрашње  и, да не дужим, понекад показати и неку сопствену слабост или муку тако да се ствари не отргну контроли и да народ не помисли - овај више није наш, он је као и сви други пре њега, осилио се.

Е, сад, верујем да се многи од вас питају чему овај трактат, бојим се и да ће неко вичнији овом питању у њему наћи бројне мањкавости сведене на општост и површност. У реду је, прихватам сваку критику, додаћу да је потребна и харизма која даје на уверљивости и престајем, поједноставила сам ово теоретско питање пошто сам под још увек несвареним  утиском да је код нас не само у Србији, него на целом Балкану, популизам мутирао. Рекла бих да је изашао из оквира елементарних политичких и да се некако више приближио естрадним законитостима. У смислу - нек се прича и нек се препричава, нека се навија, важно је само да шоу траје и да доноси гледаност и добит. Притом, данашњи политичари лишени су сваког осећаја одговорности за последице изреченог и учињеног - нико их неће позвати на одговорност, никоме неће полагати рачуне јер они признају само суд својих бирача и поготову никоме неће пасти на памет да поднесе оставку.

Не, то није више питање личне части, то је питање вештине замене теза. Ако си кадар да добро замутиш воду и да још питаш - ко је то урадио и зашто, добро дошао у тим победника, пљуни и запевај - Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине. Као Милорад Додик који ме је и навео да размишљам да ли је ријалити програм код нас настао по узору на политичку сцену или је политика искористила тај образац испразности и вулгарности који доноси већ годинама рекордну гледаност.

Они који га се сећају са почетка политичке каријере тешко да би га могли повезати са Додиком који најављује да ће пред седницу у зграду Председништва БиХ довести хармоникаша и запевати “Нема те више, Алија”, а затим ће одбити све одлуке које су на дневном реду, неке и на штету сопственог народа, како се испоставило. Када сам то прочитала, покушала сам да замислим неког Србина пуног животних ожиљака који каже - Е, нека ћеш, ј... му ја матер и неког истог таквог Муслимана који каже - Е, нека ћеш, ј.... вам ја матер.

Додик, наравно, није отпевао ту песму, јесте довео хармоникаша, циркао вискић, као прави Србенда, и запевао неке друге песме мање провокативне од најављене, али довољно јаке за ухо оних којима су намењене - својим гласачима. Сасвим сам сигурна да му је Бакир захвалан до неба. Учинио му је, вратиће када затреба. Пре ове епизоде Додик је одбацио његов предлог да политичку кризу реше тако што ће донети закон о забрани негирања геноцида, а потом и амандмане који се односе на осуду злочина почињених у Јасеновцу у Другом светском рату. Додик је рекао да је такав предлог скандалозан и понижавајући, и са људског и са политичког становишта, јер је то  “покушај трговине стратиштима”. Мора бити да је накнадно проценио да је та изјава непристојно пристојна и да неће подићи довољно прашине да покрије све оно за шта га оптужују политички опоненти у РС.

Један од њих, председник Покрета за правду и ред Небојша Вукановић је у отвореном писму Александру Вучићу, председнику Србије, затражио је да уразуми Милорада Додика који прети да нанесе несагледиве последице РС својим лошим потезима и деструктивном политиком. “Свесни сте да није могуће преко ноћи основати нову војску, граничну и тајну полицију, повлачити сепаратистичке потезе, сам и изолован без било чије подршке у свету, а да, притом, Република Српска годинама живи од кредита и нема нити једну конзерву у Робним резервама, које су нестале скупа са привредом због пљачке и разарања каква није виђена на овим просторима”, невео је Вукановић истичући и да РС једина у свету уместо медицинског користи технички кисеоник као лек, због чега уз Перу има највећ?у смртност пацијената од последица коронавируса. На несагледиве последице по грађане указао је и министар унутрашњих послова Драган Лукач. Вучић је одговарајући на питање новинара о том случају дао политичку изјаву да ће Србија “у складу са Дејтонским споразумом подржати и све оно о чему се договоре три конститутивна народа”.

И сад, питам се да ли смо то у згради Председништва БиХ одслушали лабудову песму једног популисте или је то тек најава концерта који следи. Тајна је у микрофону. Треба га повремено искључивати да би се шапати боље чули. Као у ријалитију, када мисле да могу да преваре Великог брата. Тада се не говори оно што би се могло допасти публици него оно чега се плаше да би она могла чути.

Зорица Вишњић

ПРОЧИТАЈТЕ И...

НАШИ СМО - Налепнице

НАШИ СМО - Корономанија

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

Напишите коментар (1 Коментар)

НАШИ СМО - Налепнице

Упадом Специјалне јединице косовске полиције у општине на северу Косова и Метохије у склопу, како је речено, акције против шверца, у среду ујутро настављена је агонија Срба која траје више од две деценије. Одмах по доласку полиције, Косовском Митровицом су се огласиле сирене за узбуну, а грађани су изашли на улице. После неколико сати "акције", косовске снаге су почеле да се повлаче из Митровице, али је, нажалост, током ње тешко рањен један Србин, који  је упуцан. Ето, није прошло ни две недеље од последњих барикада на Јарињу када је Влада Косова донела одлуку о реципроцитету за српске регистарске таблице и забрани коришћења КС таблица. 

Снаге специјалне косовске полиције су реаговале, Војска Србије је стављена у приправност у пограничном појасу, стање се усијавало и само се стрепело од нове варнице. Али она је угашена не белом заставом, него белим самолепљивим папирићима - празним етикетама које се лепе преко аутомобилских регистарских таблица. На свим прелазима између Косова и Србије почео је да се спроводи споразум који су представници Београда и Приштине договорили још септембра 2016. године, а требало је да ступи на снагу 15. новембра те године, али то се десило тек сада. И онда, после ноћи проведених на барикадама и напетог стања на Јарињу и Брњаку, договор о регистарским таблицама је уз помоћ Европске заједнице поново потписан 30. септембра у Бриселу. Возачи обе стране почели су да га примењују 4. октобра подржавајући "споразум о деескалацији стања", који ће се примењивати наредних шест месеци. Кажу политичари, до тада се очекује проналажење трајног решења. Дај боже.

Тако сада возачи који возилима улазе на Косово и у Србију добијају налепнице којима су у обавези да на регистарским ознакама прекрију симболе Косова и Србије. Реч је о четири налепнице, по две за сваку регистарску таблицу. Процедура је иста и са српске стране прелаза, где возила са косовским регистарским таблицама улазе у Србију с тим што су те налепнице других димензија у односу на оне које издају косовски полицајци, јер је дизајн таблица различит. Занимљиво је и то да су возачи после увођења ове процедуре, углавном, изразили задовољство што на брз начин могу да путују тамо где су наумили. Прелепљивање таблица им и не представља велики проблем, а саобраћај на административним прелазима већ данима циркулише нормално. Народ се повукао са барикада, повукла се и полиција, нема оружја, нема препречених камиона, нема застоја. Е, сад, шта значи то да налепницом прекривате грб своје државе, без обзира која је и каква је, прича је о којој би се могло полемисати. Бела застава је у ратовима одувек била симбол предаје или су је истицали они који су желели да отпочну преговоре са супротном страном. Ко је овде преговарач, а ко онај ко се предаје, такође је питање на које бисмо могли тражити одговор, али, како неко од возача рече, битно је да је сада мирно и да све "иде како треба". Да ли се налепнице могу применити и на друге проблеме којих је на претек у овој земљи, тешко је предвидети, али, можда би требало пробати. Ко зна, не кошта много, а и не боли. Не, барем физички. Мада личи на повез који се ставља преко очију. Скептичност се показала оправданом баш у среду, а да ли ће и за ову тешку ситуацију бити потребна нека нова налепница или фластери и завоји, показаће дани који следе.

Почетком прошле седмице сви смо били сведоци једне глобалне хаварије, пада друштвених мрежа и проблема с интернетом, а, по свему судећи, још увек се нисмо опоравили од тог стреса. Била је то показна вежба  како и без гашења светла може настати потпуни мрак. Зато треба чувати очи и не дозволити да и на њих неко прелепи налепнице.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И...

НАШИ СМО - Корономанија

НАШИ СМО - Дебата

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Напишите коментар (0 Коментари)

НАШИ СМО - Корономанија

Да ми је неко пре годину и нешто рекао да је Србија овако дивна земља, не бих се сложио. Данас мислим да је предивна, најбоља на свету. Да је још која оваква, са оваквим људима, поготово онима што се за све питају, па да накривим шешир, што би рекли у земљи Србији. А није тако деловало, почетком марта кад стигох овде прошле године.

Тада није било ничега од тог чувеног српског гостопримства. Јок. Јесу неки важни ликови казали да сам најсмешнији вирус, постојим само на интернету, али сам после провалио да је то била тактика. Да се опустим, успорим, помислим да ће све бити лако, кад оно - цврц. Да ли су знали шта раде, да ли су се препали мога учинка на ‘’чизми’’, тек одмах навалише да све затварају, носе маске, па чак и рукавице, брате, ударише забране на све стране. Остадох буквално на улици. Нигде да нађеш слободан нос, уста, око, комадић слузокоже да се уселиш. Јок. Јесте, успевао сам неке да закачим, али све је то било ситно. Ни сто ликова дневно. Нарочито у односу на садашње стање, да не кажем благостање, када их је по неколико хиљада за дан. Видим, црно ми се пише, ови Срби одмах ударили жестоко и почнем да купим прње.

Таман се спаковао да идем даље, кад дође крај маја, па јун и одједанпут нестадоше све мере и опрези. Тамо неки Кризни штаб нешто прича, али све млако. Бум, одем у Београд, неки дерби, пун стадион, на хиљаде носева и ждрела. Јуриш. Поучен искуством, одмах дам гас. Они ништа. Онда неки скупови, нешто гласају, шта раде, нема везе, опет гужва, ето поља за мене. Брзо се распакујем па навалим да налазим домаћине на све стране. Лето да се пожели. Ништа од претњи убиће ме врућине, УВ зрачења и слично. Јој, када је дошла јесен, тек онда је било супер. На хиљаде позитивних дневно, пуне болнице, они људи у белим скафандерима раде, падају с ногу, али ништа. Јесте, то лето почели ови што се питају да довлаче вакцине. Једну, другу, трећу, четврту. Направили у Србији ‘’шведски сто’’. Бираш шта ћеш и где ћеш - ух, мајку му, опаметили се ови. Хоће да ме се реше, дефинитивно. Почело то лоше по мене, где год да привирим, само заврћу рукаве. Видим оде мас’ у пропас’. Навалим, они се бране, прете ми, децу посакривали на неку онлајн наставу. Школе празне, немаш где да се увалиш.

Кад ето опет пролећа ове године. Чујем неке кажу не може се више овако, пропаде им нека ‘’економија’’. Почеше опет да путују, да праве неке концерте, фестивале, јој, бато, лепоте. Да те нема, треба те измислити, Србијо. Чујем, као, има неких мера, али се не поштују (?!) па неки Штаб нешто прети неким пропусницама, ово, оно, али нико то не ферма, они се изгледа самораспустили, нигде их нема. Народ тера по своме, односно по моме. Готово да је престао и да се боцка, маске ретко носе, а кад носе, нос им вири. Јој, брале, па свадбе, сви се љубе, честитају, па пунолетства, па се то пева, грла на извол’те, а ја се само ширим, ширим, ширим… Лепота. Не да ми добро иде, него за медаљу. Нисам баш толико способан, велику помоћ имам од народа и државе. Они се поделили на за и против вакцина, на неке Уједињене против ковида и онај Штаб, једни једно, други друго, па треба овако, треба онако, док се они прегањају, ја владам. Народ ко народ, слуђен, једни заврћу рукав за трећу дозу, други неће ни за прву, они у болници раде као на траци, гужва за медаљу, све, бато, пуштено низ воду, тачније на моју воденицу. Ово нигде нема и баш им добро иде.

Првог дана овог месеца објавише да се Србија налази на првом месту у Европи, а на четвртом у свету по броју нових случајева вируса корона на милион становника у последњих седам дана, подаци са сајта „worldometers.info”, тако да је са 5.509 новозаражених на милион становника, Србија претекла Црну Гору (4.976), иза које следе Литванија (3.783) и Велика Британија (3.552). На глобалном нивоу, испред Србије две прекоморске територије – Нова Каледонија и Бермуда, као и острвска држава Антигва и Барбуда. Наравно, то не одговара обичним људима, али одговара мени. Баш ме брига ко је за ово крив, народ, држава, они што су за или против вакцина, важно је да ми добро иде. Србијо, лепотице. Нико неће теби да наређује ни да постојим, ни да не постојим, коме требају маске и вакцине, важно је да се код вас не зна ко пије, а ко плаћа. У ствари, зна се ко плаћа, они најнедужнији, најслабији, њих ми чак и жао, али шта ћу, није моје да људе опаметим већ да их заразим. Ко би рекао да ће ми овде бити овако добро, а кад се сетим пролећа 2020. како сам дочекан… док ме нису ‘’победили’’, би то пре годину и нешто дана. Добар виц. Победили (?!), а данас на хиљаде заражених дневно и краја нема на видику јер ‘’мере нико не поштује’’. Само да се нико не запита – зашто?

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО - Дебата

НАШИ СМО - Кодекс

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Напишите коментар (1 Коментар)

НАШИ СМО - Дебата

Да ли ви гледате ове емисије на РТС-у где се сусрећу представници власти и опозиције да би дебатовали на разне теме од јавног значаја. Ја не бих ни да ме вежу за столицу. Сад, било би логично питање, пошто сам новинарка, да ли бих водила такве емисије - не, ни да ме вежу за столицу - био би опет мој одговор. Да сам представница опозиције или СПС-а, да ли бих тада учествовала у тој емисији - не ни да ме доведу у студио и да ме вежу за столицу. А, да сам чланица СНС - не, ни да ми обећају да ће ме после звати председник лично. Поготово тад не јер мене би звао да ме изгрди, ја не бих умела да га задивим. Верујем да неко сад пита шта опет не ваља - не ваља када нема таквих емисија где могу да се чују различита мишљења, не ваља када их има, чак неколико.

Да, то би било сасвим у реду када бисмо могли да се сложимо око тврдње да у тим емисијама могу да се чују било каква мишљења. Нема тога, како год се звала емисија, формат је исти - банку држи представник СНС, сви остали су статисти. Каква год да је тема дебате, једино што може да се чује јесте Ђилас, Ђилас, Ђилас, Ђилас, Ђилас, Ђилас, а ваш Ђилас је лопов, све вас плаћа Ђилас, сви сте ви издајници, захваљујући председнику Вучићу, Вучић је изградио, Вучић је обезбедио, Вучић је унапредио Србију, ви мрзите Вучића, нападате његову породицу, ви сте олош, ви навијате за корону... Молим Вас, да се држите теме, немојте никога да вређате, с времена на време убаци водитељ. Молим Вас, дајте ми реч, вапи опозиционар, и таман када зине да нешто каже, опет као сингерица звони Ђилас, Ђилас, Ђилас, Ђилас, лопов, лопов, док представник СПС кулира. Он је ту да испуни форму, баш као и емисија, да се каже да је на броју.

Немојте ни случајно да помислите како ми је жао сироте опозиције и како сам, далеко било на њиховој страни. Не, ни случајно, ко се у коло хвата, у ноге се узда. Пристали су, крај приче. Није ми жао ни водитеља тих емисија, такође пристали су, крај приче. Није ми жао ни гледалаца, да им се не допада, не би гледали, свако има свој ријалити шоу. Жао ми је грађана Србије који плаћају медијски јавни сервис, па и да га не плаћају, опет би морали да имају један такав који би био гарант да ће добити објективне и правовремене информације од јавног значаја, које су им загарантоване Уставом и Законом о јавном информисању и на којима почива свако цивилизовано друштво. Уместо да у главним информативним емисијама чујемо шта су тог дана, осим представника власти, радили и представници опозиције, невладиног сектора, како поједине догађаје оцењују истакнуте личности из разних области, како ће се актуелна чињења или нечињења власти одразити на животе грађана, шта они о томе мисле, ми добијамо цинични слоган “РТС - ваше право да знате све”. Да грађани остварују своје право да чују различита мишљења, сигурна сам да би било мање непотребних тензија, али још сам сигурнија и да би то имало благотворно дејство на ментално стање нације. Овако, стална производња буке и беса, промовисање нетолеранције као нове политичке, социјалне и културне вредности чини да постајемо озбиљно фрустрирано друштво, затровано осећањима неостварености, ускраћености или нереалних амбиција.

Зато сам апсолутно убеђена да је успостављање културе јавног дијалога приоритетно питање од националног интереса. Ево примера - замислите Невену Ђурић, нову звезду СНС, у другачијој улози од оне у којој смо је ових дана гледали што на РТС-у, у емисији “Реч на реч”, што на друштвеним мрежама. Млада, лепа, образована, речита, као створена да партијске ставове приближи и најокорелијим противницима, а присталице учврсти у уверењу како су у добрим рукама. Могла је да задобије поштовање противника, да буде инспирација млађима да није прешла границу пристојности као јавног добра. Ону границу која је и њу требало да штити од склизнућа у баналност, али она је као математичарка тачно израчунала шта је за њу исплативије. Тренутно. Тако ће њена слава трајати све док се не појави неко још спремнији да погази све пред собом играјући за само једног у публици. Не бих да будем сведок томе. Не бих да дижем шерове подилазећи својој радозналости докле то може да оде. Да ли сада разумете зашто ја то не гледам? Немам живаца за глупост, ових на власти што не схватају шта нам чине, ових у опозицији што су се уживели у улогу жртве, а хтели би да буду победници и народа који све то плаћа.

Нисам вам ја публика. То је најбоље што могу да учиним и за вас и за себе. 

Зорица Вишњић

ПРОЧИТАЈТЕ И...

НАШИ СМО - Кодекс

НАШИ СМО - Комшилук

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Напишите коментар (0 Коментари)

Колумна

октобар 23, 2021 371

НАШИ СМО - Додикизам

У политичкој теорији постоји више дефиниција популизма којем прибегавају политичари јуришајући на власт или борећи се да на њој остану. Свуда их има, од најразвијенијих до најнеразвијенијих земаља света, немају јасну идеологију, представљају се као борци…
окт 16, 2021 348

НАШИ СМО - Налепнице

Упадом Специјалне јединице косовске полиције у општине на северу Косова и Метохије у склопу, како је речено, акције против шверца, у среду ујутро настављена је агонија Срба која траје више од две деценије. Одмах по доласку полиције, Косовском Митровицом су се огласиле сирене за узбуну, а грађани су…
окт 09, 2021 1066

НАШИ СМО - Корономанија

Да ми је неко пре годину и нешто рекао да је Србија овако дивна земља, не бих се сложио. Данас мислим да је предивна, најбоља на свету. Да је још која оваква, са оваквим људима, поготово онима што се за све питају, па да накривим шешир, што би рекли у земљи Србији. А није тако деловало, почетком…
окт 02, 2021 499

НАШИ СМО - Дебата

Да ли ви гледате ове емисије на РТС-у где се сусрећу представници власти и опозиције да би дебатовали на разне теме од јавног значаја. Ја не бих ни да ме вежу за столицу. Сад, било би логично питање, пошто сам новинарка, да ли бих водила такве емисије - не, ни да ме вежу за столицу - био би опет…
сеп 25, 2021 720

НАШИ СМО - Кодекс

“У Србији је превише било политичких непријатељстава, много смо енергије потрошили на међусобне сукобе, скоро до истребљења. Дошло је крајње време да се политички живот у Србији подигне на ниво да можемо да се разликујемо, да будемо различити по многим питањима, али да једни друге уважавамо, да се…

Репортажа

окт 18, 2021

''ПЛОДОВИ РАЂЕВИНЕ'' - Кад Вук кува срнетину

Када су пре две године обећали да ће следећи ''Плодови Рађевине'' бити још бољи,…
авг 22, 2021

ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА - Миле Пишоња поново на “зиду смрти”

Када је на недавном скупу бајкера у Човић Пољу (РС) Милисав Илић из Лознице угледао…
авг 09, 2021

ПАНТЕЛИНДАН У РАЂЕВИНИ - Крупањски вашар никад посећенији

Пантелиндански вашар у Крупњу организован је данас у срцу Рађевине и после прошлогодишње…
авг 07, 2021

15. ДРИНСКА РЕГАТА – Дрином плове и Бразилци

Око осам хиљада стотину и двадесет километара далеко од свог родног краја јутрос се за…
авг 01, 2021

ТОДОРОВИЋИ У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ - Обележили три века фамилије

Више од две стотине Тодоровића окупило се прошле недеље на породичном скупу да обележи…
јул 31, 2021

ПРИЧА О ПОПУЛАРНОЈ “БОГИЊИ” - За “ајкулу” или “жабу” нема цене

Када се недавно појавила на ауто-скупу у Клупцима, својом лепотом засенила је много млађе…
јул 10, 2021

ЈУБИЛАРНА ДРИНСКА РЕГАТА – Повратак у живот

Чамац до чамца, а сваки препун учесника јубиларне 20. Дринске регате који с нестрпљењем…
јул 05, 2021

11. ДАНИ МЕЂАША – Кад се добре комшије окупе

На Мачковом камену, после једногодишње паузе због епидемије коронавируса, јуче су се…
јун 12, 2021

ОДРЖАНА 11. „СКОБАЉИЈАДА И ГУРМАНИЈАДА“ - Кулинарски мириси крај зелене Дрине

Једанаеста „Скобаљијада и гурманијада“, окупила је данас у Малом Зворнику близу стотину…
мај 30, 2021

ФУДБАЛЕР ВЛАДИМИР МОЛЕРОВИЋ ПО ПОВРАТКУ ИЗ ИНДИЈЕ - Четири месеца од собе до стадиона

Са Балкана је свега неколико фудбалера играло у Индији, а међу њима је и Владимир…

Грми Ло

сеп 06, 2021

КОМС У ЛОЗНИЦИ – Да се чују млади

Представници Kровне организације младих Србије (КОМС), највишег независног представничког…
авг 13, 2021

У ЛОЗНИЦИ – Празник младих кроз спорт, екологију, културу и добру забаву

Млади Лознице обележили су јуче и прекјуче свој дан спровођењем неколико активности.…
мар 24, 2021

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ - Друштвене мреже нису стваран живот

Интернет је постао место на којем нас могу вребати опасности и злонамерни људи чија су…
мар 13, 2021

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА МЛАДИХ – Ауто-пут образовања

Неформална група “Покрени се!” из Србије и веб платформа “Eureka Zone” из БиХ покренули…
мар 08, 2021

УЗ ДАН ЖЕНА – Дуг пут до равноправности

Дан жена, Women’s day, El dia de la Mujer… Много језика, а једно значење. Дан када су…
феб 17, 2021

ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА - Можемо сви - можеш и ти

Дан деце оболеле од рака обележен је у понедељак у Улици Јована Цвијића, у складу са…
феб 13, 2021

ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Припреме на Златибору

Омладинска селекција ФК Лозница налази се од јуче на припремама на Златибору. Момци ће…
дец 23, 2020

УВЕК СА ДЕЦОМ – Новогодишњи пакетићи за децу на Онкологији

Недавно основани огранак удружења ,,Увек са децом" у Лозници, успешно је завршио акцију…
дец 17, 2020

У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ - Корона, депресија и млади

Пандемија коронавируса са собом је донела страх, промену начина живота, другачији приступ…
нов 27, 2020

НАГРАЂЕНИ ЧЛАНОВИ ГРМИ ЛО РЕДАКЦИЈЕ ЛН - Три рада, три награде

Летње школе новинарства, основни и напредни ниво, које приређује Асоцијација локалних…
нов 27, 2020

ФОТО-РЕПОРТАЖА: ОДМОР У ДОБА КОРОНЕ - Златибор идеално место

Фото-репортажа ''Одмор у доба короне'' Анђеле Лукић, чланице Омладинске редакције…
нов 25, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Да Лозница буде зелена оаза

Волонтери Канцеларије за младе (КЗМ) осмислили су пројекат ''Зелена идеја'' у оквиру…
нов 25, 2020

МАЛИ ФУДБАЛЕРИ У БЕОГРАДУ – Јачи од Партизана

Зелено-бели дечаци ФК Лозница гостовали су у недељу на стадиону Партизана и одиграли…
нов 24, 2020

МЛАДИ И ОГРАНИЧЕЊЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА КАФИЋА И НОЋНИХ КЛУБОВА – Вирус не ради до шест увече?

Одлуком Владе Србије од данас сви кафићи, клубови и тржни центри врата затварају у 18…
нов 12, 2020

BRAVE NEW MEDIA FORUM 2020 - Вирално издање, први пут

У време пандемије драгоцени су иновативне идеје и инспиративни концепти, како медијима…
нов 11, 2020

’’ШТА НАМ ТЕШКО’’ – Степенице знања

Лозница ће за који дан добити ’’степенице знања’’ пошто ће бити осликан део степеништа…
нов 10, 2020

КАМП ЗА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРКЕ – Четири Лозничанке међу најбољима

У спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови прве новембарске недеље…
нов 01, 2020

САЈТ О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ – Занима те, питај

Колико знаш о репродуктивном здрављу? Где тражиш одговоре на питања која те занимају? На…
окт 25, 2020

''УВЕК СА ДЕЦОМ'' У ЛОЗНИЦИ – Удружење добило свој дом

Огранак Удружења ,''Увек са децом" отворен је јуче у Лозници. Тим поводом у Омладинском…
окт 23, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – За лепше двориште Дома за децу

У Дому за децу ''Вера Благојевић'' у Бањи Ковиљачи у току је спровођење пројекта…
окт 19, 2020

ШТА НАМ ТЕШКО – Имаш идеју, пријави се

Шта нам тешко. То је слоган младих, преспективних људи који су вољни да ураде нешто…
окт 08, 2020

АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА ПАСА ИЗ АЗИЛА – Срећа маше репом

Љубимци, пси и мачке, жива бића као и сва друга. Попут мале деце и они захтевају посебну…
сеп 26, 2020

МЛАДИ И СПОРТ – Раднички јача омладински погон

У предграђу Лознице црвене се и беле дресови на игралишту Радничког у Клупцима, пионири…
сеп 26, 2020

УПОЗНАЈТЕ МАРИЈУ БОШЊАКОВИЋ – Што можеш да замислиш, можеш и да оствариш

Седамнаестогодишња Марија Бошњаковић рођена је у Лозници, а сада је ученица Средње…
сеп 22, 2020

АДОЛЕСЦЕНТИ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ – Шири знање

Дводневна радионица Новосадског хуманитарног центра (НСХЦ) о репродуктивном здрављу…
авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"